Babka marmurkowa z amaretto

Oto pyszna marmurkowa babka z dodatkiem amaretto. Oczywiście zamiast alkoholu można dodać olejek o ulubionym aromacie. Jednak alkohol w 100 % wyparowuje z ciasta, pozostawiając jedynie przyjemny posmak. Uwielbiam takie babki, a ta jest prosta i szybka w  wykonaniu. Zrobiłam od razu dwie, by nie marnować miejsca w piekarniku ;).



Składniki : Blaszka na keks o wymiarach 30 x 12 x 7,5 cm

  • 5 jajek
  • 20 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy 
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek amaretto
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki kakao
  • masło i mąka do formy

Opis wykonania:


Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Następnie dodajemy likier oraz olej, dokładnie miksujemy. Stopniowo dosypujemy mąkę i dokładnie miksujemy aż do połączenia się składników.
Foremkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wylewamy do blaszki 3/4 ciasta, pozostałe mieszamy z kakao i wylewamy na jaśniejsze ciasto. Mieszamy oba ciasta widelcem, by powstał efekt marmurka. 
Pieczemy w 180 C około 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyciągamy z foremki na kratkę i studzimy, posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy polewą.




Komentarze

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)