Egg rolls - chińskie ciasto na pierożki, sajgonki.

Długo szukałam przepisu na egg rolls. Ciasto można kupić gotowe w delikatesach azjatyckich, jednak tych niestety u nas nie ma. Postanowiłam więc zrobić je sama w domu. Przepis wydawał się być banalny i, w zasadzie, taki też jest. Schody zaczynają się dopiero później, stąd też kilka wylądowało w koszu. Nie zrażajcie się, ponieważ po kilku sztukach wejdziecie w wprawę. 
Przepis znalazłam na stronie Souped Up Recipes.








Składniki:


  • 340 g mąki pszennej
  • 198 g gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej

Opis wykonania:

Sól rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie wlewamy partiami do mąki, cały czas mieszając ciasto łyżką. Następnie ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy około 5 minut. Po tym czasie wkładamy do miski i szczelnie zakrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto. Porcjujemy na dwa 20 g kawałki, zaokrąglamy i delikatnie spłaszczamy. Obie porcje ciasta zakrywamy folią, by nie wyschły. Następnie każdy kawałek wałkujemy, by uzyskać okrąg o 10 cm średnicy. Gdy mamy oba kawałki rozwałkowane (ważne jest, aby mniej więcej się pokrywały), smarujemy jedną stronę  dokładnie olejem, nakładamy drugi kawałek ciasta i razem wałkujemy, aż do uzyskania wielkości około 20 cm. Patelnię rozgrzewamy, wkładamy rozwałkowane ciasto i smażymy beztłuszczowo 20 sekund, do uzyskania widocznych bąbelków. Przewracamy na drugą stronę i smażymy 10 sekund. Ciasto ściągamy i rozdzielamy dwa kawałki, delikatnie przytrzymując jeden z nich. Układamy na wilgotnej ściereczce i przykrywamy. Podczas wałkowania będzie wypływał początkowo olej, więc wycierajcie go systematycznie ze stolnicy - najlepsza w tym wypadku będzie stolnica silikonowa.
Wałkujemy delikatnie, uważając, by nie zrobiły się tzw. zakładki przy wałkowaniu. Wówczas ciężko będzie Wam rozdzielić dwie warstwy, ponieważ w tym miejscu będzie się rwać. Należy pamiętać, aby ogień nie był zbyt duży, aby ciasto pozostało białe i aby nie przeciągać czasu smażenia, ponieważ ciasto będzie twarde. 
Takie ciasto możecie wrzucić do zamrażalki, szczelnie zamknięte w woreczku strunowymi, i wyciągać porcjami w razie potrzeby.












Komentarze

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)