Mini bułki do hamburgerów
Bułeczki wychodzą bardzo smaczne i pulchne, wręcz idealne do hamburgerów. Zrobiłam je z połowy proporcji, podanej w przepisie i upiekłam w blaszce na mini muffinki. Wówczas wyjdą idealne mini bułeczki. Wyszło ich około 35 szt, każda po 15 g.
Składniki :
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 1 jajko
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mleka w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 8 g drożdży instant
- sezam
Opis wykonania:
Wyrabiamy wszystkie składniki ciasta razem, około 5 minut. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie, dzielimy ciasto na porcje. W przypadku dużych bułek powinny one mieć wagę 65 g, małych bułeczek 15 g, czyli wielkość orzecha włoskiego. Ciasto zaokrąglamy. Ja delikatnie spłaszczam taką kuleczkę i brzegi zarabiam ładnie pod dół, zlepiając je ze sobą. Wówczas uzyskuje bardzo ładny kształt bułeczki. Wkładamy do wysmarowanej blaszki lub na papier do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na 5 minut do wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem smarujemy bułki rozrobionym, w niewielkiej ilości mleka, żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy, bez termoobiegu, w 200 C około 10 minut, a w przypadku dużych bułek 20 minut.
Źródło Jeffrey Hamelman "Chleb"
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html