Ciasto Bajka
Bardzo smaczne zwłaszcza dla lubiących masy z kremówki i galaretkę w cukrze :). Przepis oczywiście z książki 100 najnowszych ciast Siostry Anastazji.
Polecam wykonanie na 2 razy czyli z połowy proporcji, duża blaszka 24x38 cm.
Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier i żółtka. Mąkę pszenna mieszamy z proszkiem i kakao przesiewamy. Dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy i wyrównujemy. Pieczemy 15 minut w 180 C. To samo z drugim plackiem.
Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i żółtka, dodajemy przesiana i wymieszaną z proszkiem mąkę. Wszystko delikatnie mieszamy, wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy ok. 15 minut w 180 C.
Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wrzątku dokładnie rozrabiamy odstawiamy. Galaretkę kroimy w kosteczkę .Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder, wlewamy letnią żelatynę dokładnie mieszamy, wsypujemy galaretkę i delikatnie mieszamy łyżką.
Biszkopt ciemny - masa - biszkopt jasny - masa - biszkopt ciemny - cieniutka warstwa masy - lukier zielony gotowy .Odstawiamy na 3- 4 godziny do lodówki.
Składniki :
Biszkopt ciemny :
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki maki pszennej
- 3 łyżeczki kakao
Biszkopt jasny:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa :
- 1 l śmietany kremówki 36 %
- 8 łyżeczek żelatyny
- 40 dag galaretki w cukrze
- 2 łyżki cukru pudru
Opis wykonania :
Biszkopt ciemny :
Polecam wykonanie na 2 razy czyli z połowy proporcji, duża blaszka 24x38 cm.
Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier i żółtka. Mąkę pszenna mieszamy z proszkiem i kakao przesiewamy. Dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy i wyrównujemy. Pieczemy 15 minut w 180 C. To samo z drugim plackiem.
Biszkopt jasny:
Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i żółtka, dodajemy przesiana i wymieszaną z proszkiem mąkę. Wszystko delikatnie mieszamy, wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy ok. 15 minut w 180 C.
Masa :
Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wrzątku dokładnie rozrabiamy odstawiamy. Galaretkę kroimy w kosteczkę .Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder, wlewamy letnią żelatynę dokładnie mieszamy, wsypujemy galaretkę i delikatnie mieszamy łyżką.
Przełożenie:
Biszkopt ciemny - masa - biszkopt jasny - masa - biszkopt ciemny - cieniutka warstwa masy - lukier zielony gotowy .Odstawiamy na 3- 4 godziny do lodówki.
ojojoj pyszności...i jak tu się odchudzać?:)
OdpowiedzUsuńWypieki Siosty Anastazji są wspaniałe i zawsze wychodzą :)... coś o tym wiem... chodź nie często piekę :)...
OdpowiedzUsuń