Domowy marcepan

No cóż... Kupny jest drogi, a i do końca nie wierze w skład, napisany na etykiecie, chyba że pochodzi naprawdę z dobrego źródła. A domowy jest bardziej smaczny i szybko się go robi. Można go przechowywać szczelnie owinięty folią spożywczą w lodówce do kilku tygodni. Ja zrobiłam go po raz pierwszy i jestem bardzo zadowolona z efektu. Przepis pochodzi ze strony Domowe.Wypieki.pl.
Polecam, bo przepis jest fantastyczny, a ja będę potrzebować dużo marcepanu do przepisów na nadchodzące Święta :). Mnie z przepisu wyszło 522 g, zamiast wody różanej użyłam ciemnego rumu 50 %. 


Składniki :

  • 250 g migdałów
  • 250 g cukru pudru
  • 30 ml wody różanej, likieru amaretto lub ciemnego rumu
  • 1/2 łyżeczki olejku migdałowego

Opis wykonania :


1. Migdały musimy zalać gorącą wodą i odstawić na min. 5 minut (ja mam sklerozę i zapomniałam o nich, przez co moczyły się ponad 30, ale za to jak cudnie odchodziła skórka :D ). Obrane migdały osuszamy i rozdrabniamy w melakserze, aż w masie nie będziemy wyczuwać kawałeczków migdałów i będzie ona poddawać się lepieniu. Nie używamy maszynki do mielenia !!!

2. Następnie dodajemy cukier puder, rum i aromat. Ugniatamy w robocie, aż masa będzie zwarta i gładka. Gotową wykorzystujemy od razu lub przechowujemy dobrze owiniętą folią spożywczą w lodówce :).



Komentarze

  1. Ile można to cudo przechowywać w lodówce ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Pisało że kilka tygodni więc tak myślę ,że spokojnie do miesiąca czasu można go zużywać :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)