Saksońskie ciasto Stollen z marcepanem
To ciasto od wieków pojawia się na wigilijnych niemieckich stołach. Ma charakterystyczny kształt przypominający książkę. Można je upiec 2 tygodnie przed świętami, obficie posmarować płynnym masłem, posypać cukrem pudrem i zawinąć w folie aluminiową. Ciasto ma dodatkowo nadzienie z marcepanu i pełno w nim bakali mmm...
1.Bakalie mieszamy ze sobą, dodajemy wanilię i zalewamy rumem. Odstawiamy na noc by się zmacerowały.
2. Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Dodajemy jajka, masło dokładnie mieszamy następnie dolewamy mleko. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 2 godziny.
3. Po dwóch godzinach dodajemy mieszankę bakali dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na kolejne 2 godziny.
4. Masę marcepanowa zagniatamy z cukrem pudrem, bakaliami i otarta skórką i sokiem z limonki. Formujemy długi wałek.
5. Ciasto drożdżowe wałkujemy na okrąg przy brzegu układamy wałek z marcepanu. Ciasto zwijamy luźno jak strudel, jednak zostawiamy 2-3 cm od brzegu ciasta.
6. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem blachę, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 250 C, następnie zmniejszamy do 160 C i wkładamy ciasto pieczemy ok. 45 minut. ciasto wyjmujemy smarujemy masłem i obficie posypujemy cukrem pudrem.
Składniki :
Bakalie:
- 150 g rodzynek -koryntek i greckich
- 75 g obranych i posiekanych migdałów
- 75 g siekanych pistacji (mogą być solone , przy obieraniu trzeba zdjąć łuskę )
- po 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
- 2 łyżki rumu
- 1 łyżeczka mielonej wanilii
Ciasto :
- 500 g mąki
- 1,5 opakowania sypkich drożdży
- 70 g cukru kryształu
- szczypta soli
- 200 g stopionego i wystudzonego masła
- 2 jajka
- 60 ml ciepłego mleka
masa marcepanowa :
- 100 g surowej masy marcepanowej
- 100 g cukru pudru
- 50 g siekanych migdałów i pistacji
- skórka i sok z połowy limonki
Dodatkowo :
- 50 g roztopionego masła
- cukier puder
Opis wykonania :
1.Bakalie mieszamy ze sobą, dodajemy wanilię i zalewamy rumem. Odstawiamy na noc by się zmacerowały.
2. Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem i solą. Dodajemy jajka, masło dokładnie mieszamy następnie dolewamy mleko. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 2 godziny.
3. Po dwóch godzinach dodajemy mieszankę bakali dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na kolejne 2 godziny.
4. Masę marcepanowa zagniatamy z cukrem pudrem, bakaliami i otarta skórką i sokiem z limonki. Formujemy długi wałek.
5. Ciasto drożdżowe wałkujemy na okrąg przy brzegu układamy wałek z marcepanu. Ciasto zwijamy luźno jak strudel, jednak zostawiamy 2-3 cm od brzegu ciasta.
6. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem blachę, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 250 C, następnie zmniejszamy do 160 C i wkładamy ciasto pieczemy ok. 45 minut. ciasto wyjmujemy smarujemy masłem i obficie posypujemy cukrem pudrem.
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńJadłam tylko takie z cukierni - było dobre, ale domowe z pewnością o niebo smaczniejsze :)
Kurcze ale wypieki:)tylko pozazdroscic:)Bravo:)
OdpowiedzUsuń