Jogurtowe babeczki z malinami
Kolejna propozycja dla dzieciaczków smaczne i zdrowe bez chemii w kupnych ciastkach :). Pieczcie z dziećmi dla nich naprawdę to frajda i niezwykłe przeżycie zwłaszcza 2- 3 latków. I to nic że kuchnia wygląda potem jak po przejściu huraganu, uśmiech dziecka jest bezcenny :). Moja córcia tylko pyta kiedy pieczemy kolejny tort tak uwielbia mi pomagać w kuchni.
1. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę, następnie wlewamy olej i jogurt mieszamy dokładnie.
2. Mąkę mieszamy z proszkiem, przesiewamy do masy jajecznej mieszamy.
3. Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości układamy kilka mrożonych malin. Pieczemy ok. 20 minut w 180 C.
Składniki :
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 100 ml oleju roślinnego
- 100 g jogurtu naturalnego
- 175 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g mrożonych malin
Opis wykonania :
1. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę, następnie wlewamy olej i jogurt mieszamy dokładnie.
2. Mąkę mieszamy z proszkiem, przesiewamy do masy jajecznej mieszamy.
3. Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości układamy kilka mrożonych malin. Pieczemy ok. 20 minut w 180 C.
Wyglądają apetycznie choć ja mam pecha do papilotek. Na blaszce babeczki ładniej rosną. Masz może jakiś sposób na to?
OdpowiedzUsuńPapilotki muszą być bardziej sztywne , jeżeli pieczesz bez specjalnej blaszki , wówczas gdy nie są sztywniejsze rozchodzą się bardzo na boki też mi się tak zdarzało, albo spróbuj wkładać po 2 :)
OdpowiedzUsuń