Ciasto Pocieszenie
Można rzec, że dosyć mocne pocieszenie :) i dlatego też raczej nie nadaje się dla dzieci, ale jest pyszne i ma kopa. Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji 100 nowych ciast.
1. Pieczemy biszkopt studzimy, jabłka obieramy i trzemy na tarce, dodajemy cukier, masło dusimy ok. 5 minut. Wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy i studzimy. ( Dodałam odrobinę czerwonego barwnika )
2. Kokos zalewamy wódka i odstawiamy przykryty na 2 godziny. Po tym czasie ucieramy masło z cukrem, jajko myjemy i sparzmy wrzątkiem, do masła dodajemy żółtko, ucieramy. wsypujemy kasze mannę, dodajemy kokos ucieramy, aż wszystkie składniki się połączą.
3. Biszkopt ponczujemy u mnie herbata z wódką ;), wykładamy jabłka, na jabłka kokos. Składniki polewy prócz żelatyny gotujemy do rozpuszczenia, żelatynę namaczamy w 2 łyżkach wody, dodajemy do gorącej polewy mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Studzimy i wylewamy na ciasto możemy posypać kokosem :). wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Składniki :
- jasny biszkopt z 3 jaj przepis tu
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 2 galaretki czerwone
- 1 łyżka masła
Masa kokosowa:
- 25 dag kokosu
- 1 szklanka czystej wódki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka drobnej sypkiej kaszy manny
- 1 kostka masła
- 1 żółtko
Polewa:
- 0,5 kostki margaryny
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 pełne łyżki kakao
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 1 i 1/2 łyżki żelatyny
Opis wykonania :
1. Pieczemy biszkopt studzimy, jabłka obieramy i trzemy na tarce, dodajemy cukier, masło dusimy ok. 5 minut. Wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy i studzimy. ( Dodałam odrobinę czerwonego barwnika )
2. Kokos zalewamy wódka i odstawiamy przykryty na 2 godziny. Po tym czasie ucieramy masło z cukrem, jajko myjemy i sparzmy wrzątkiem, do masła dodajemy żółtko, ucieramy. wsypujemy kasze mannę, dodajemy kokos ucieramy, aż wszystkie składniki się połączą.
3. Biszkopt ponczujemy u mnie herbata z wódką ;), wykładamy jabłka, na jabłka kokos. Składniki polewy prócz żelatyny gotujemy do rozpuszczenia, żelatynę namaczamy w 2 łyżkach wody, dodajemy do gorącej polewy mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Studzimy i wylewamy na ciasto możemy posypać kokosem :). wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Ciasto bardzo fajnie się prezentuje, a ta czerwona warstwa z jabłkami przyciąga wzrok :D
OdpowiedzUsuńMega pocieszenie :) ! Chciałabym żeby mnie ktoś tak pocieszał takim ciastem codzienne.... :)
OdpowiedzUsuń