Keks mocno bakaliowy
Tak spóźniony, ale ja w sumie keksa mogłabym jeść co niedziele tak bardzo je lubię :).
1. Bakalie siekamy i oprószamy 2 łyżkami mąki.
2. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku. Miksujemy, aż masa będzie puszysta.
3. Wsypujemy przesiana z proszkiem mąkę, mieszamy dodajemy bakalie i ubita piane z białek delikatnie łączymy.
4. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i oprószonej mąką podłużnej formy. Pieczemy około 60 minut w 180 C.
Składniki :
- 30 dag bakalii mieszanych
- 2 szklanki mąki
- 25 dag masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Opis wykonania:
1. Bakalie siekamy i oprószamy 2 łyżkami mąki.
2. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku. Miksujemy, aż masa będzie puszysta.
3. Wsypujemy przesiana z proszkiem mąkę, mieszamy dodajemy bakalie i ubita piane z białek delikatnie łączymy.
4. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i oprószonej mąką podłużnej formy. Pieczemy około 60 minut w 180 C.
bardzo ładnie udekorowany :)
OdpowiedzUsuńfakt, keks to jedno z tych ciast, które można by było jeść na okrągło :)