Chlebek do żurku
Święta już za tydzień :)
Zastanawiacie się jak zaskoczyć rodzinę na świątecznym obiedzie? Podpowiem Wam! Żurek w chlebie! Jest efektowny i bardzo modny, a miseczkę można zjeść ;)
Polecam, bo chlebek jest bardzo smaczny, a wydrążony środek można wysuszyć i zmielić na bułkę tartą :). Przepis znaleziony na blogu Ela gotuje.
Ciasto wyrabiamy do momentu, gdy nie będzie się kleić do ręki (w miarę potrzeby podsypujemy mąką). Ciasto dzielimy i formujemy kule. Na górze układamy małe kulki. Uchwyt możemy lekko zmoczyć wodą, by dobrze się przykleił. Ciasto układamy na wyłożonej papierem blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Pieczemy w 220 C około 40 minut. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z wodą, by chlebek miał chrupiącą skórkę. Upieczony studzimy na kratce. Po całkowitym wystudzeniu odkrawamy wierzch i wydrążamy środek. Środek smarujemy roztrzepanym białkiem. Lekko, ale bardzo dokładnie. Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 170 C. Zaraz po wyciągnięciu zalewamy żurkiem i podajemy.
Wierzch chleba możemy posmarować roztrzepanym z 2 łyżkami wody żółtkiem. Będzie wtedy ładnie błyszczeć.
Zastanawiacie się jak zaskoczyć rodzinę na świątecznym obiedzie? Podpowiem Wam! Żurek w chlebie! Jest efektowny i bardzo modny, a miseczkę można zjeść ;)
Polecam, bo chlebek jest bardzo smaczny, a wydrążony środek można wysuszyć i zmielić na bułkę tartą :). Przepis znaleziony na blogu Ela gotuje.
Składniki na 4 sztuki:
- 1 kg mąki pszennej
- 600 ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 saszetki suchych drożdży lub opakowanie 100 g świeżych
Opis wykonania:
W przypadku suchych drożdży, wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zarabiamy ciasto. Natomiast świeże rozrabiamy najpierw w letniej wodzie i dopiero łączymy z resztą składników.Ciasto wyrabiamy do momentu, gdy nie będzie się kleić do ręki (w miarę potrzeby podsypujemy mąką). Ciasto dzielimy i formujemy kule. Na górze układamy małe kulki. Uchwyt możemy lekko zmoczyć wodą, by dobrze się przykleił. Ciasto układamy na wyłożonej papierem blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Pieczemy w 220 C około 40 minut. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z wodą, by chlebek miał chrupiącą skórkę. Upieczony studzimy na kratce. Po całkowitym wystudzeniu odkrawamy wierzch i wydrążamy środek. Środek smarujemy roztrzepanym białkiem. Lekko, ale bardzo dokładnie. Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 170 C. Zaraz po wyciągnięciu zalewamy żurkiem i podajemy.
Wierzch chleba możemy posmarować roztrzepanym z 2 łyżkami wody żółtkiem. Będzie wtedy ładnie błyszczeć.
Piekne chlebki! Pozdrawiam Asia z http://asiawkuchni.blogspot.de/2014/04/ciasto-w-wydmuszkach-pieczone.html
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Zastanawiałam się właśnie nad kupnem gotowych chlebków. A tu proszę takie ładne, zgrabne, cudne....
OdpowiedzUsuńChlebki juz w piekarniku, a zurek chce zjesc jutro. Jak postapic ? Teraz posmarowac jajkiem i wlozyc do piekarnika na 10 minut wydrazyc dzisiaj czy nie ? Zostawic wszystkie te dzialania na jutro ?
OdpowiedzUsuńDziekuje z pomoc.
Dopiero jutro przed samym podaniem zupy :). Pozdrowiam
OdpowiedzUsuń