Słodkie bułki maślane
Pyszne bułeczki z kruszonką, kto nie lubi kruszonki ja ją kocham wręcz i zawsze, gdy nadchodzi sezon na jagody robię drożdżaki z dużą ilością kruszonki. Kto widzi ciasto od razu wie, że ja je piekłam :D. Ale jak tu nie lubić kruszonki, często wyjadam ją jeszcze przed wyłożeniem na ciasto.Co do bułeczek są delikatne, wspaniałe w smaku idealne z masełkiem i dżemem, zależy jak kto lubi.
Mąkę wsypujemy do miski, robimy wgłębienie i kruszymy tam drożdże. Zalewamy je ciepłym mlekiem i zasypujemy mąką i odstawiamy na 15 minut.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do mąki, wlewamy zimne rozpuszczone masło, sól i wyrabiamy dokładnie około 15 minut.
Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na
1 godz. Po tym czasie ponownie szybko zarabiamy ciasto, dzielimy i formujemy bułeczki (około 10 szt).
Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając by pozostawić przynajmniej 5 cm odstęp. Przykrywamy i odstawiamy na
1 godz. do wyrośnięcia.
W między czasie robimy kruszonkę, mąkę mieszamy z cukrem i roztopionym zimnym masłem do uzyskania zwartej masy.
Bułeczki po wyrośnięciu smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy około 25 minut w 200 C.
Składniki:
Ciasto
- 800 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- 85 g cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- łyżeczka soli
Kruszonka
- 100 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 4 łyżki cukru
Do posmarowania
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
Opis wykonania:
Mąkę wsypujemy do miski, robimy wgłębienie i kruszymy tam drożdże. Zalewamy je ciepłym mlekiem i zasypujemy mąką i odstawiamy na 15 minut.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do mąki, wlewamy zimne rozpuszczone masło, sól i wyrabiamy dokładnie około 15 minut.
Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na
1 godz. Po tym czasie ponownie szybko zarabiamy ciasto, dzielimy i formujemy bułeczki (około 10 szt).
Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając by pozostawić przynajmniej 5 cm odstęp. Przykrywamy i odstawiamy na
1 godz. do wyrośnięcia.
W między czasie robimy kruszonkę, mąkę mieszamy z cukrem i roztopionym zimnym masłem do uzyskania zwartej masy.
Bułeczki po wyrośnięciu smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy około 25 minut w 200 C.
Nie ma dla mnie nic lepszego od maślanych słodkich bułek:)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam takie świeżutkie bułeczki, i to z duuuużą ilością kruszonki, pyszności! Twoje bułeczki są bardzo ładne, takie kształtne i rumiane.
OdpowiedzUsuń