Zakwas na żurek
Przygotowanie zakwasu jest szybkie i proste. Wystarczy odpowiednia mąka. Ja użyłam typ 2000. Gdy dolewam zakwas do zupy, połowę leję przez sitko i jest super.
Gotowy wykorzystujemy od razu lub przechowujemy do 2 tygodni w lodówce. Możemy odlać około 50-100 ml i użyć znowu do przygotowania nowego zakwasu .
Składniki :
- 1,5 szklanki mąki typ 720 lub wyższy (ja użyłam mąki pełnoziarnistej żytniej z "Gdańskie Młyny")
- 3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- listek laurowy
Opis wykonania:
Do wyparzonego słoika wsypujemy mąkę i zalewamy wodą. Dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Następnie dodajemy czosnek, ziele i listek laurowy, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 dni lub dłużej, w zależności jak szybko uzyska kwaskowy smak.Gotowy wykorzystujemy od razu lub przechowujemy do 2 tygodni w lodówce. Możemy odlać około 50-100 ml i użyć znowu do przygotowania nowego zakwasu .
będzie pyszny żurek:)
OdpowiedzUsuń