Ciasto Kokietka
Pyszne ciasto, pochodzące ze zbiorów siostry Anastazji więc wymaga trochę pracy, ale jest jej warte :)
Biszkopt pieczemy według przepisu z połowy proporcji (3 jajka ). Studzimy.
Galaretki brzoskwiniowe przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
źródło : 100 najnowszych ciast siostry Anastazji
Składniki : blaszka 39x24 cm
Biszkopt
Biszkopt z połowy porcji przepis klikCiasto miodowe
- 25 dag mąki pszennej
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 1/4 kostki margaryny
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa jabłkowa
- 1 kg jabłek
- 1 galaretka zielona
- 1 łyżka masła
Masa serowa
- 50 dag serka homogenizowanego
- 2 czerwone galaretki
Masa makowa
- opakowanie maku w puszce 90 dag
- 1-2 galaretek cytrynowych
Dodatkowo
- puszka brzoskwiń lub ananasa
- 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
Opis wykonania:
Biszkopt
Biszkopt pieczemy według przepisu z połowy proporcji (3 jajka ). Studzimy.
Ciasto miodowe
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wałkujemy i przekładamy do takiej samej wielkości blaszki jak biszkopt. Pieczemy około 18 minut w 180 C, studzimy.Masa jabłkowa
Jabłka obieramy i trzemy na tarce, dusimy na maśle pod przykryciem, aż będą miękkie. Dodajemy suchą galaretkę (ewentualnie dodajemy zielony barwnik ) i dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia.Masa makowa
Sprawdzamy konsystencje maku jeżeli jest suchy starczy jedna galaretka, którą rozpuszczamy w 1/4 szklance wrzącej wody studzimy i lekko ścinającą mieszamy z makiem i wykładamy na jabłka. Natomiast jeżeli mak jest dosyć rzadki musimy użyć 2 galaretek rozpuszczonych w 1/2 szklanki wrzątku.Masa serowa
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody, studzimy i lekko tężejącą mieszamy dokładnie z serkiem.Galaretki brzoskwiniowe przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Złożenie:
Ciasto miodowe- masa jabłkowa-mak-biszkopt jasny-masa serowa-owoce pokrojone-zalewamy tężejącą galaretką.
źródło : 100 najnowszych ciast siostry Anastazji
Ciasto faktycznie wymagające trochę pracy. Ale lubiących takie wyzwania. Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńCiacho jest świetne, lecz u mnie nie przepada się za jabłkami niestety... Czy masz pomysł czym zastapić tą masę? ;D
OdpowiedzUsuńKa Gr może musem z truskawek mogą być mrożone rozgotuj je dolewając niewielka ilość wody by nie przywarły i się nie przypaliły zanim puszczą soki, następnie gdy masa już będzie rozgotowana dodaj 2 galaretki truskawkowe- suche . Wymieszaj sprawdź czy wystarczy ci taka słodycz i poczekaj aż masa zacznie lekko tężeć i wylej na ciasto :). Możesz tez użyć wiśni mrożonych :). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń