Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z jagodami
Pyszne bez wyrabiania 3 godziny leżakowania, kilka machnięć łyżką i gotowe, owoce dowolne. Wychodzi wysokie i pulchne polecam :).
1. Składniki należy dodawać do ciasta w takiej kolejności jaka jest podana w przepisie jest to bardzo ważne :).
Do dużej miski wbijamy jajka, rozmącamy, dodajemy kolejno cukier, kruszymy drożdże, wlewamy olej. Mleko lekko podgrzewamy i wlewamy do pozostałych składników. Na koniec dodajemy przesiana mąkę.
2. Miskę przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie ciasto mieszamy drewniana łyżką na jednolitą masę. Ciasto rozkładamy w formie, owoce myjemy i rozkładamy na cieście.
3. Przygotowujemy kruszonkę mieszamy mąkę z cukrem i drobno pokrojonym masłem wszystko ze sobą zagniatamy, posypujemy ciasto. Blachę z ciastem wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy w temp. max 180 C przez ok 50-60 minut.
źródło:gazetka Najlepsze ciasta 2013
Składniki :
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 100 g świeżych drożdży
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mleka
- 5 szklanek mąki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 700 g owoców sezonowych u mnie jagody
Kruszonka
- szklanka mąki
- szklanka brązowego cukru
- 10 dag masła
Opis wykonania :
1. Składniki należy dodawać do ciasta w takiej kolejności jaka jest podana w przepisie jest to bardzo ważne :).
Do dużej miski wbijamy jajka, rozmącamy, dodajemy kolejno cukier, kruszymy drożdże, wlewamy olej. Mleko lekko podgrzewamy i wlewamy do pozostałych składników. Na koniec dodajemy przesiana mąkę.
2. Miskę przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie ciasto mieszamy drewniana łyżką na jednolitą masę. Ciasto rozkładamy w formie, owoce myjemy i rozkładamy na cieście.
3. Przygotowujemy kruszonkę mieszamy mąkę z cukrem i drobno pokrojonym masłem wszystko ze sobą zagniatamy, posypujemy ciasto. Blachę z ciastem wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy w temp. max 180 C przez ok 50-60 minut.
pyszności!
OdpowiedzUsuńTakie ciasta lubię! :)
OdpowiedzUsuńAleż pychota! Nie dość, że drożdżowe, to jeszcze jagody! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
U mnie na blogu też jest podobny przepis na drożdżówkę bez wyrabiania i potwierdzam pyszna :)
OdpowiedzUsuńPrzepis ciekawy. Chyba się skuszę i upiekę. A kruszonka na cieście to już sam miód .... :)
OdpowiedzUsuń