Sos pomidorowy do pizzy i nie tylko

Pyszny domowy sos pomidorowy do pizzy i nie tylko, można go używać do wielu przysmaków nawet jako domowego ketchupu. Pyszny bez chemii polecam :).


Składniki :

  • puszka pomidorów krojonych 
  • 2- 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • zioła włoskie

Opis wykonania:


Pomidory przelewamy do rondelka dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i łyżeczkę cukru. Wszystko gotujemy do znacznego odparowania wody i zgęstnienia na małym ogniu. Dodajemy wg. uznania zioła u mnie włoskie i doprawiamy ewentualnie jeszcze. Wole gdy sos nie jest mocno kwaśny psuje mi wtedy smak w pizzy więc robię go w wersji mniej kwaśnej. Sos odstawiam i studzę, miksuje blenderem na gładka masę. Możemy też użyć całych pomidorów jednak dłużej należy je gotować.






Komentarze

  1. Też taki przygotowuję do pizzy, do zapiekanek i do makaronu i śmiało mogę polecić, bo jest pyszny :) A przyprawiam oregano i bazylią.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)