Sos grzybowy
Pyszny sos grzybowy nadający się do różnych mięs i dań bezmięsnych. Zawsze przy po grzybobraniu suszę główki natomiast nóżki kroje, dusze na oliwie z cebulka i delikatnie doprawiam, po czym dzielę na porcje i zamrażam. Mam później na sos :) tak więc polecam tę metodę.
Cebule kroimy w drobna kostkę, szklimy na maśle i dodajemy zamrożone pokrojone grzyby dusimy chwilkę podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy kostkę grzybową. Wszystko gotujemy, aż grzyby będą miękkie. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do grzybów, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Jeżeli wolimy rzadszy sos rozcieńczamy go wodą.
Składniki :
- 1 cebula
- 20-30 dag świeżych lub mrożonych grzybów( mogą być suszone namoczone przez noc )
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- kostka grzybowa
- sól, pieprz
Opis wykonania:
Cebule kroimy w drobna kostkę, szklimy na maśle i dodajemy zamrożone pokrojone grzyby dusimy chwilkę podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy kostkę grzybową. Wszystko gotujemy, aż grzyby będą miękkie. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do grzybów, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Jeżeli wolimy rzadszy sos rozcieńczamy go wodą.
uwielbiam <3 dawno nie jadłam!
OdpowiedzUsuńKobieto ale narobiłaś apetytu, aż czuję ten zapach cudny :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wyciągnęłam z zamrażalnika grzyby i nie bardzo wiedziałam co z nich zrobić. Super pomysł, dziękuję
OdpowiedzUsuń