Ciasto jagodowy obłoczek

Był malinowy obłoczek i dlaczego by nie wykonać jagodowej wersji - tak sobie to wymyśliłam i wyszło pysznie i ciasto już znikło :), to ostatni przepis z serii jagodowego sezonu :). Może pokuszę się jeszcze o coś, ale jak na razie zaspokoiłam swój apetyt na jagody ;D.


Składniki :


  • 7 szt. jajek
  • 350 g cukru kryształu
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 150 g margaryny
  • 200 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 500 g jagód
  • 2 galaretki jagodowe lub leśne
  • 200 g płatków migdałowych
  • 1 litr śmietany 36 %
  • 3 - 4 łyżeczki żelatyny

Opis przygotowania :


1. Z żółtek, margaryny, 100 g cukru kryształu i cukru waniliowego ucieramy masę do białości. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem. Ciasto dzielimy na 2 części i cieniutką warstwą rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


2. Pieczemy 2 placki po ok. 15 minut w 170 C.

Po tym czasie ubijamy pianę z białek z pozostałym cukrem, wykładamy na upieczone ciasto i posypujemy migdałami po 100 g na każdy placek i pieczemy jeszcze ok. 20 minut do zrumienienia bezy.

3. Jagody jeżeli są świeże płuczemy i odsączamy, galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody, wsypujemy jagody odstawiamy do lekkiego tężenia galaretki. Jeżeli używamy  mrożonych owoców to wsypujemy do garnka i rozgotowujemy odstawiamy z ognia. Następnie dolewamy 0,5 l. przegotowanej wody i wsypujemy galaretki mieszamy do rozpuszczenie i odstawiamy do lekkiego stężenia.


4. Śmietanę ubijamy na sztywno, z cukrem  pudrem. Na koniec rozpuszczamy żelatynę w 100 ml gorącej wody, czekamy do lekkiego przestudzenia i mieszamy z ubitą śmietaną.


5. Połowę śmietany wykładamy na wystudzony placek , następnie galaretkę z owocami i resztę śmietany, przykrywamy 2 plackiem. 



Jagodowe lato

Komentarze

  1. Jaki świetny przekładaniec! Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lekkie i smakowite :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Znowu jagody i znowu pyszności :) Ciasto wygląda bardzo wytwornie, apetycznie i na pewno jest (było) wyśmienite! Super zdjęcia!
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. A jak tak lubię jagody. Z każdym deserem. Twoje ciasto znów mnie zachwyciło. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A jak tak lubię jagody. Z każdym deserem. Twoje ciasto znów mnie zachwyciło. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam malinowa chmurkę. Z jagodami jeszcze nie jadłam ale na pewno tez pyszniutkie... Ślicznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)