Ciasto jagodowy obłoczek
Był malinowy obłoczek i dlaczego by nie wykonać jagodowej wersji - tak sobie to wymyśliłam i wyszło pysznie i ciasto już znikło :), to ostatni przepis z serii jagodowego sezonu :). Może pokuszę się jeszcze o coś, ale jak na razie zaspokoiłam swój apetyt na jagody ;D.
1. Z żółtek, margaryny, 100 g cukru kryształu i cukru waniliowego ucieramy masę do białości. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem. Ciasto dzielimy na 2 części i cieniutką warstwą rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Pieczemy 2 placki po ok. 15 minut w 170 C.
Po tym czasie ubijamy pianę z białek z pozostałym cukrem, wykładamy na upieczone ciasto i posypujemy migdałami po 100 g na każdy placek i pieczemy jeszcze ok. 20 minut do zrumienienia bezy.
3. Jagody jeżeli są świeże płuczemy i odsączamy, galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody, wsypujemy jagody odstawiamy do lekkiego tężenia galaretki. Jeżeli używamy mrożonych owoców to wsypujemy do garnka i rozgotowujemy odstawiamy z ognia. Następnie dolewamy 0,5 l. przegotowanej wody i wsypujemy galaretki mieszamy do rozpuszczenie i odstawiamy do lekkiego stężenia.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno, z cukrem pudrem. Na koniec rozpuszczamy żelatynę w 100 ml gorącej wody, czekamy do lekkiego przestudzenia i mieszamy z ubitą śmietaną.
5. Połowę śmietany wykładamy na wystudzony placek , następnie galaretkę z owocami i resztę śmietany, przykrywamy 2 plackiem.
Składniki :
- 7 szt. jajek
- 350 g cukru kryształu
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 150 g margaryny
- 200 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 500 g jagód
- 2 galaretki jagodowe lub leśne
- 200 g płatków migdałowych
- 1 litr śmietany 36 %
- 3 - 4 łyżeczki żelatyny
Opis przygotowania :
1. Z żółtek, margaryny, 100 g cukru kryształu i cukru waniliowego ucieramy masę do białości. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem. Ciasto dzielimy na 2 części i cieniutką warstwą rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Pieczemy 2 placki po ok. 15 minut w 170 C.
Po tym czasie ubijamy pianę z białek z pozostałym cukrem, wykładamy na upieczone ciasto i posypujemy migdałami po 100 g na każdy placek i pieczemy jeszcze ok. 20 minut do zrumienienia bezy.
3. Jagody jeżeli są świeże płuczemy i odsączamy, galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody, wsypujemy jagody odstawiamy do lekkiego tężenia galaretki. Jeżeli używamy mrożonych owoców to wsypujemy do garnka i rozgotowujemy odstawiamy z ognia. Następnie dolewamy 0,5 l. przegotowanej wody i wsypujemy galaretki mieszamy do rozpuszczenie i odstawiamy do lekkiego stężenia.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno, z cukrem pudrem. Na koniec rozpuszczamy żelatynę w 100 ml gorącej wody, czekamy do lekkiego przestudzenia i mieszamy z ubitą śmietaną.
5. Połowę śmietany wykładamy na wystudzony placek , następnie galaretkę z owocami i resztę śmietany, przykrywamy 2 plackiem.
Jaki świetny przekładaniec! Pychota :)
OdpowiedzUsuńLekkie i smakowite :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńZnowu jagody i znowu pyszności :) Ciasto wygląda bardzo wytwornie, apetycznie i na pewno jest (było) wyśmienite! Super zdjęcia!
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
A jak tak lubię jagody. Z każdym deserem. Twoje ciasto znów mnie zachwyciło. Pychota :)
OdpowiedzUsuńA jak tak lubię jagody. Z każdym deserem. Twoje ciasto znów mnie zachwyciło. Pychota :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam malinowa chmurkę. Z jagodami jeszcze nie jadłam ale na pewno tez pyszniutkie... Ślicznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuń