Bułki grahamki na zakwasie żytnim
Pyszne domowe bułki na domowym zakwasie bez sztucznych dodatków i bez dodatku drożdży. Mężowi bardzo zasmakowały, a że wyhodowałam sobie sporą ilość zakwasu mogę je wypiekać co chwilę. Zakwas nie jest trudny do wykonania w domu należy tylko o niego odpowiednio dbać. Użyłam najprostszego przepisu na zakwas żytni Siostry Marii, gotowy po 3 dniach i bardzo mało wymagający. Bułki są naprawdę długo świeże nie wysuszają się szybko po przekrojeniu.
Nie bawiłam się zbytnio w formowanie pokroiłam na prostokąty i rozłożyłam do wyrastania ot tyle :).
Nie bawiłam się zbytnio w formowanie pokroiłam na prostokąty i rozłożyłam do wyrastania ot tyle :).
Składniki:
- 150 g zakwasu żytniego Klik
- 2 i 1/2 szklanki mąki graham
- 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750
- 1-2 szklanek ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki rozpuszczonego masła
Opis wykonania:
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy zakwas i rozpuszczone masło. Powoli mieszając dolewamy wodę, cały czas zagniatając ciasto. Ilość wody zależy od tego ile wchłonie mąka u mnie wystarczyło 1,5 szklanki. Ciasto zagniatamy tak długo, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić do ręki.
Miskę owijamy folią spożywczą by powierzchnia ciasta nie wysychała i odstawiamy na 3-4 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 5-6 części formujemy bułeczki, układamy na blaszce, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia.
Pieczemy w 190 C do zrumienienia bułek około 25- 30 minut.
Bardzo fajne te bułeczki ! Choć u mnie zamiast rosnąć do góry poszły w bok ;-) ale smak super!
OdpowiedzUsuń