Ciasteczka murzynki
Pyszne i nie za słodkie i w dodatku z kakao to wszystko co mi potrzeba by przetrwać aurę za oknem.W cieście nie ma dodatku cukru jedyną słodycz daje cukier perlisty, który jednocześnie jest również ozdobą ciasteczek :). Jeżeli nie lubicie mało słodkich wypieków możecie dodać niewielką ilość cukru do ciasta. Ja zrobiłam ciasteczka z połowy proporcji :).
Składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 dag masła
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
- spora szczypta soli
Dekoracja:
- jajko
- cukier gruby lub perlisty
Opis wykonania:
Mąkę przesiewamy wraz z kakao, dodajemy pokrojone masło, sól, proszek, śmietanę i żółtka, posiekać i zagnieść ciasto.
Gotowe owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 40 minut.
Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm i wycinamy dowolne kształty ciasteczek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch ciastek smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem.
Wyglądają lepiej niż z najlepszej cukierni :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i jak smakują są pyszne :)
UsuńCiasteczka prezentują się cudnie. Można użyć innej mąki?
OdpowiedzUsuńDzięki krupczatce są bardzo kruche, można użyć zwykłej pszennej, jednak wówczas będą bardziej miękkie. Pozdrawiam :)
Usuń