Chleb żytni z nasionami lnu z automatu
Kolejny przepis na chleb żytni, tym razem nie chciało mi się zbytnio bawić i dlatego postanowiłam zrobić go w automacie do pieczenia chleba. Chlebek pyszny na drożdżach z dodatkiem nasion lnu w sam raz na śniadanie. Jak po niektórzy już zauważyli zmieniła się całkowicie szata graficzna bloga, nie wiem jak się wam podoba, ale uważam że teraz jest bardziej czytelnie i pozbyłam się niepotrzebnego chaosu. Tą cudowną przemianę zawdzięczam Karolinie z KAROGRAFIA jeszcze raz bardzo Ci dziękuję.
Składniki:
- 550 ml wody
- 25 g miękkiego masła
- łyżka miodu
- 150 g mąki żytniej
- 500 g mąki pszennej razowej
- łyżeczka drobnej soli
- 50 g zrumienionych na suchej patelni nasion lnu
- 26 g suszonych drożdży (3 opakowania)
Opis wykonania:
Do formy do pieczenia chleba wlewamy wodę, miód i dodajemy masło.
Oba rodzaje mąki mieszamy, wsypujemy połowę następnie dodajemy sól, len i pozostałą mąkę. Na koniec wsypujemy pozostała mąkę. Program włączamy na 3.30 1000 g ciasta, stopień zrumienia skórki u mnie 3.
Gdy ciasto wyrośnie smarujemy wodą i posypujemy z wierzchu lnem.
Chleb z siemieniem jest pyszny!
OdpowiedzUsuńTak zgadzam się też uwielbiam różne chleby z dodatkiem ziaren :).
UsuńWygląda przepysznie :) Uwielbiam takie chlebki jeszcze ciepłe :)
OdpowiedzUsuń