Zakwas żytni/ pszenny
Oto szybki i prosty, a zarazem mało wymagający przepis na zakwas żytni. Przeszłam przez kilka wersji i ta najbardziej mi odpowiada i się sprawdza w 100 %.
Składniki:
- 300 g mąki żytniej/pszennej chlebowej typ 750
- 300 ml wody
- szklany słój
- drewniana łyżka
Opis wykonania:
Przepis uniwersalny gdy użyjecie pszennej mąki będzie to zakwas pszenny.
Do wyparzonego słoja wsypujemy 100 g mąki i wlewamy 100 ml wody mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce.
Drugiego dnia należy dosypać kolejne 100 g mąki i dolać 100 ml wody i dokładnie całość wymieszać, ponownie odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce.
Trzeciego dnia postępujemy identycznie.
Czwartego dnia zakwas jest już gotowy do użycia.
Wiem że różni się od innych przepisów gdzie część zakwasu co dnia się wyrzucało przed dodaniem mąki, ale tak ma być. Idealny zakwas ma widoczne pęcherzyki powietrza i piękny kwaśny zapach.
Niewykorzystany zakwas możemy przechowywać w lodówce. Gdy będziemy chcieli go ponownie użyć, wystarczy wyjąć go z lodówki i pozostawić w ciepłym miejsce na 3 godziny, następnie dokarmić mąką i wodą i ponownie odstawić na 3 godziny. Wówczas będzie pięknie pracował.
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html