Łazanki z dwoma rodzajami kapusty
Uwielbiam łazanki, często robiła je moja mama, a że jakoś naszła mnie ochota postanowiłam je zrobić.Uwielbiam łazanki z mieszaną słodką i kwaśną kapustą są dla mnie bardziej wyraziste w smaku.
Składniki:
- 40 dag makaronu łazanki
- pół małej główki kapusty białej
- 30 dag kapusty kiszonej
- 25 dag wędzonego boczku
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- olej
- natka pietruszki
Opis wykonania:
Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści, płuczemy i drobno szatkujemy. Kapustę wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy aż będzie lekko miękka, odcedzamy.
Kapustę kiszoną odciskamy i kroimy drobno gotujemy do miękkości, odcedzamy.
Cebulę drobno kroimy w kostkę, boczek również. Boczek przesmażamy na patelni i dodajemy cebulę, smażymy chwilkę i odstawiamy.
Makaron gotujemy w posolonej wodzie
al dente, odcedzamy.
al dente, odcedzamy.
Wszystko razem mieszamy doprawiamy i wkładamy do garnka do zapiekania. Całość pieczemy w piekarniku około 30 minut w
180 C.
180 C.
Gotowe łazanki posypujemy natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html