Pieczarkowe kule z mięsem
Ponieważ musiałam wykorzystać pieczarki, a były one bardzo duże postanowiłam z nich zrobić kule z mięsem mielonym, które później panierowałam i usmażyłam w głębokim tłuszczu. Pomysł trafiony bo wszystkim smakowały i szybko zniknęły.
Składniki : po 2 pieczarki na osobę
- 10 b. dużych pieczarek
- 50 dag mięsa mielonego
- cebula
- majeranek
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- 3 jajka
Opis wykonania:
Pieczarki obieramy, usuwamy trzonki. Cebulę drobno siekamy i obsmażamy na złoty kolor dodajemy pokrojone trzonki pieczarek, chwilkę podsmażamy i odstawiamy do wystudzenia.
Kapelusze oprószamy pieprzem i tylko pieprzem nie solimy ich bo puszczą wodę, a tego nie chcemy.
Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulkę z pieczarkami, jedno jajko, sól, pieprz i majeranek, dokładnie wyrabiamy.
Z mięsa formujemy kule, które wkładamy w pieczarki i nadajemy kształt kuli. Panierujemy w jajku, które doprawiamy solą i bułce tartej 2 - 3 razy, ładnie je kształtując.
Smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu na złoto.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html