Kotlet z udka kurczaka

Pomysł na tego kotleta dostałam od znajomych wolą go z udka niżeli z piersi i już wiem dlaczego. Kotlet jest soczysty i delikatny na pewno na stałe zagości na naszym stole. wiadomo trzeba wytrybować kości i trwa to dłużej niżeli rozklepanie piersi, jednak warto.






Składniki: na 4 osoby



  • 4 udka
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka mielona
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • 3 jajka
  • olej

Opis wykonania:


Trybujemy mięso  usuwając kości, pozostawiamy skórę jest ona bardzo ważna, delikatnie rozbijamy możemy również . Oprószamy solą i pieprzem oraz papryką, panierujemy w mące, jajku i bułce. zapamiętajmy z której strony kotleta jest skóra.
Rozgrzewamy tłuszcz i kładziemy kotlety uwaga bardzo ważne najpierw skórą w dół, smażymy kotlet najpierw od skóry, na małym ogniu, aż będzie złoty obracamy i smażymy z drugiej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami.



Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)