Tarta gruszkowa z serem gorgonzola na francuskim cieście
Pyszna i efektowna, połączenie słonego ze słodkim, które dodatkowo podkreśla miód. Po zdjęciach zjadłam prawie całą :D. Wykonałam ją z połowy kupnego ciasta francuskiego dlatego jest mniejsza, ale polecam wykonanie dużej bo szybko zniknie.
Składniki na połowę ciasta:
- 1/2 opakowania ciasta francuskiego
- 2 gruszki
- 100 g sera Gorgonzola lub innego ulubionego
- miód
- cytryna lub kwasek cytrynowy
- jajko
- rozmaryn świeży
- świeżo mielony pieprz
Opis wykonania:
Ciasto zawijamy na brzegach około 1 cm i mocno dociskamy.
Gruszki myjemy i cienko kroimy na plastry, wkładamy do miski z woda i sokiem z cytryny lub kwaskiem by nie zbrązowiały.
Ser kruszymy i rozprowadzamy na tarcie, układamy odsączone gruszki.
Brzegi tarty smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 200 C około 20 minut.
po tym czasie wyciągamy, posypujemy posiekanym rozmarynem i polewamy miodem i posypujemy pieprzem.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html