Kurczak w miodzie

Pyszny pomysł na kurczaka w miodzie, należy jednak przyrządzić go nieco wcześniej by się zmacerował. Najlepsze mięso to te z ekologicznych hodowli, wolne od antybiotyków i hormonów. I szczerze was namawiam do zakupu tylko takiego.





Składniki:


  • 1,20 kurczaka u mnie podudzia
  • 2 łyżki suszonego lub świeżego tymianku
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oleju
  • 5 łyżek miodu
  • 2 cytryny

Opis wykonania:


Sprawionego kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy. Mięso wkładamy do miski dodajemy sos sojowy, sól, pieprz i tymianek. Cytrynę myjemy i przelewamy wrzątkiem, ścieramy skórkę z jednej i wyciskamy sok z obu, sok i skórkę mieszamy z miodem wlewamy do mięsa, dokładnie mieszamy nacierając mięso. Tak przygotowane w stawiamy na
 2 - 3 godziny do lodówki.
Kurczaka wyjmujemy z marynaty i układamy w naczyniu do pieczenia, pieczemy w 180 C około 30 - 40 minut. W trakcie pieczenia polewamy powstałym sosem.
Mięso w połowie pieczenia można nakryć folią, by zbytnio się nie spiekło z góry.

Komentarze

  1. Miodowy kurczak jest pyszny!
    Chyba wiem, co jutro mamy na obiad...
    ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)