Sernik ze śmietany na kruchym spodzie

W moim domu zawitał nowy przepis na pyszny sernik za śmietany 18%, kto piekł wie że jest pyszny i wart polecenia. Owe ciacho upiekła moja teściowa ;) przepis dostała od siostry. Można na śmietanowy wierzch dodać dowolne owoce u nas brzoskwinie i truskawki :).


Składniki : duża blacha 39x26cm

Ciasto

  • 5 żółtek
  • 1 kostka margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 3 duże kubki śmietany 18%
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 2 budynie śmietankowe
  • owoce

Opis wykonania:

 Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe porcje i włożyć na 30 minut do zamrażalki. Po tym czasie ciasto zetrzeć na dużym oczku tarki na wyłożoną papierem formę. Ciasto pieczemy przez 20 minut w 180C. 
W międzyczasie ubijamy śmietany z cukrem na puszysta masę, dodajemy budyń dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy z masą. Wylewamy na podpieczony spód układamy owoce i trzemy pozostałe ciasto. Pieczemy 50 minut w 180C.
Po upieczeniu ciasto powinno pozostać w zamkniętym piekarniku przez 2 godziny w przeciwnym wypadku może opaść.



Podobne Przepisy

4 komentarze

  1. Wspaniały serniczek, wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smacznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! Jest bardzo lekki i piankowy-muszę spróbować wersji z owocami:)

    OdpowiedzUsuń

Instagram