Sernik ze śmietany na kruchym spodzie
W moim domu zawitał nowy przepis na pyszny sernik za śmietany 18%, kto piekł wie że jest pyszny i wart polecenia. Owe ciacho upiekła moja teściowa ;) przepis dostała od siostry. Można na śmietanowy wierzch dodać dowolne owoce u nas brzoskwinie i truskawki :).
W międzyczasie ubijamy śmietany z cukrem na puszysta masę, dodajemy budyń dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy z masą. Wylewamy na podpieczony spód układamy owoce i trzemy pozostałe ciasto. Pieczemy 50 minut w 180C.
Po upieczeniu ciasto powinno pozostać w zamkniętym piekarniku przez 2 godziny w przeciwnym wypadku może opaść.
Składniki : duża blacha 39x26cm
Ciasto
- 5 żółtek
- 1 kostka margaryny
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 3 duże kubki śmietany 18%
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 2 budynie śmietankowe
- owoce
Opis wykonania:
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe porcje i włożyć na 30 minut do zamrażalki. Po tym czasie ciasto zetrzeć na dużym oczku tarki na wyłożoną papierem formę. Ciasto pieczemy przez 20 minut w 180C.W międzyczasie ubijamy śmietany z cukrem na puszysta masę, dodajemy budyń dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy z masą. Wylewamy na podpieczony spód układamy owoce i trzemy pozostałe ciasto. Pieczemy 50 minut w 180C.
Po upieczeniu ciasto powinno pozostać w zamkniętym piekarniku przez 2 godziny w przeciwnym wypadku może opaść.
Wspaniały serniczek, wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńSmacznie ;-)
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Jest bardzo lekki i piankowy-muszę spróbować wersji z owocami:)
OdpowiedzUsuń