Nadziewane podudzia z kurczaka

Trochę pracochłonne, ale pyszne i efektowne. Można je nadziewać na wiele sposobów ja nafaszerowałam je warzywami i szynką. Wyszło mega pysznie, więc polecam.



Składniki: Na 1 os 2 podudzia

  • 8 podudzi z kurczaka
  • 2 większe ogórki kiszone
  • papryka konserwowa pokrojona w grubsze paski
  • szynka wiejska pokrojona w plaster 1 cm x1cm
  • 2 cebule pokrojone na 4 lub 6 kawałków
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
Sposób przyrządzenia:

Kurczaka myjemy i osuszamy, następnie delikatnie wycinamy kość ściągając mięso ku dołowi, wykrawamy kość przy chrząstce tak by nie zrobić dziury, będzie nam łatwiej nadziać i nic nie będzie uciekać. 



Tak przygotowane mięso nacieramy mieszanką soli, pieprzu i papryki również wewnątrz.
Do każdego podudzia wkładamy po kawałku ogórka, cebuli, szynki i papryki. Spinamy wykałaczką, odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. 

Pieczemy w 200 C około 50 minut.



Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)