Mizeria na zimę
Te ogórki należą do moich ulubionych i bez nich nie wyobrażam sobie zimy :).
1. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka , koperek drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy na 24 h.
2. Sałatkę wkładamy wraz z powstałym płynem i pasteryzujemy wkładając słoiki do zimnej wody i od zagotowania 10 minut na mniejszym gazie tak by woda lekko bulkała.
Składniki:
- 5 kg ogórków
- 1 kg cebuli
- 1 L oliwy
- 1 szklanka octu
- 3 łyżki soli
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
- główka czosnku przeciśniętego przez praskę
- 2 pęczki świeżego koperku
Opis wykonania :
1. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka , koperek drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy na 24 h.
2. Sałatkę wkładamy wraz z powstałym płynem i pasteryzujemy wkładając słoiki do zimnej wody i od zagotowania 10 minut na mniejszym gazie tak by woda lekko bulkała.
Pysznie wyglądają,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń