Pieczeń wieprzowa z ziołami

Kolejna propozycja na pyszna soczystą pieczeń w sam raz na niedzielny obiad :). Pieczeń jest wspaniała, soczysta i rozpływa się w ustach ;).



Składniki :



  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 4 cebule
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 12 dag masła
  • po 1/2 łyżeczki oregano, bazylii, tymianku i mięty
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Opis wykonania :


1.  Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. W rondlu  topimy połowę masła i dodajemy połowę wymieszanych ze sobą ziół oraz ząbek czosnku pokrojony w plasterki.

2. Następnie wkładamy mięso i rumienimy z każdej strony. Na pozostałym maśle szklimy pokrojona w cienkie plasterki cebule i czosnek. Całość przekładamy do wieprzowiny, wsypujemy resztę ziół, rozgniecione ziele angielskie, sól i pieprz.

3. Wlewamy  letnią wodę tak, aby całe mięso było nią przykryte. dusimy, aż mięso będzie miękkie.





Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)