Placek ucierany z malinami
Zrobiłam te ciasto na szybko ponieważ mieli wpaść znajomi, a że nie miałam czasu musiało to być coś co robi się szybko i jest pyszne, nie mówiąc o dostępnych składnikach , które na ogół każdy ma w domu. Tak się złożyło że miałam pełno dojrzałych malinek w ogrodzie, więc wybór padł na te ciasto. Przepis znalazłam w Przyjaciółce :).
1. Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku i ucieramy.Dodajemy sok z połowy cytryny i otartą skórkę.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, do utartego masła dodajemy przesianą mąkę z proszkiem dokładnie mieszamy, następnie dodajemy piane z białek i delikatnie mieszamy.
3. Średnią blaszkę wykładamy papierem, wylewamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy, posypujemy malinami.
4. Ciasto pieczemy w 180 C ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka :).
Składniki :
- 20 dag masła lub margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół cytryny
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 dag malin
Opis wykonania :
1. Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku i ucieramy.Dodajemy sok z połowy cytryny i otartą skórkę.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, do utartego masła dodajemy przesianą mąkę z proszkiem dokładnie mieszamy, następnie dodajemy piane z białek i delikatnie mieszamy.
3. Średnią blaszkę wykładamy papierem, wylewamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy, posypujemy malinami.
4. Ciasto pieczemy w 180 C ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka :).
najlepszy deser na świecie - domowe ciasto!
OdpowiedzUsuńmmm to coś pysznego chyba jeszcze nigdy nie jadłam ciasta z malinami za wyjątkiem serników na zimno
OdpowiedzUsuń