Sałatka z cukini na zimę
Nie ma jak poczuć trochę lata w zimie :) i inna koncepcja na wykorzystanie cukinii, przepis pochodzi z gazetki "Prześlij przepis".
1. Cukinie myjemy, nie obieramy. Trzemy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy 4 łyżkami soli i odstawiamy na 3 godziny.
2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, solimy 2 łyżkami i odstawiamy na 3 godziny.
3. Cukinie i cebulę odciskamy i mieszamy, dodajemy startą marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę.
4. Ocet gotujemy z cukrem by się rozpuścił , dokładamy pozostałe przyprawy. Gorącą zalewą zalewamy sałatkę i odstawiamy na 3 godziny. Następnie do każdego słoika na dno dajemy listek laurowy oraz 1 łyżkę oleju, przekładamy sałatkę wraz z zalewą. Pasteryzujemy przez 25 minut słoiki wkładamy do zimnej wody.
Składniki :
- 3 kg cukinii
- 500 g cebuli
- 500 g marchewek
- 6 łyżek soli
- 1 kg kolorowej papryki
- olej
Zalewa:
- 1 szklanka octu 10 %
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki mielonego chili
- 3 łyżeczki białej gorczycy
- kilka liści laurowych + po 1 na dno słoika
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 1 łyżeczka kolendry ziarnistej
Opis wykonania :
1. Cukinie myjemy, nie obieramy. Trzemy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy 4 łyżkami soli i odstawiamy na 3 godziny.
2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, solimy 2 łyżkami i odstawiamy na 3 godziny.
3. Cukinie i cebulę odciskamy i mieszamy, dodajemy startą marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę.
4. Ocet gotujemy z cukrem by się rozpuścił , dokładamy pozostałe przyprawy. Gorącą zalewą zalewamy sałatkę i odstawiamy na 3 godziny. Następnie do każdego słoika na dno dajemy listek laurowy oraz 1 łyżkę oleju, przekładamy sałatkę wraz z zalewą. Pasteryzujemy przez 25 minut słoiki wkładamy do zimnej wody.
Kolejna wspaniała salatka,cukinie bardzo lubię.
OdpowiedzUsuń