Sernik z ryżem
Trafiłam na ten przepis, gdy znajomy spytał mnie o przepis na sernik z ryżem. Byłam bardzo zainteresowana tym wypiekiem, gdyż nigdy nie trafiłam na żaden taki przepis .Więc postanowiłam go upiec, sernik jest bardzo wilgotny, cudny cynamonowy posmak, nie mówiąc o strukturze ciasta. Jeżeli nie lubicie cynamonu nie musicie go dodawać, można go zastąpić aromatem waniliowym lub innym. W oryginale sernik polany jest sosem karmelowym, ja sos zastąpiłam polewą z kakao, podwoiłam ilość składników w przepisie na spód w oryginale jest z połowy podanej przeze mnie proporcji. Przepis pochodzi z Just My Delicious klik .
1. Herbatniki mieszamy z cynamonem i rozpuszczonym masłem. Wykładamy dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia.
2. Ser miksujemy z cukrem i cynamonem. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy na małych obrotach. Dodajemy ugotowany i ostudzony ryż, całość delikatnie mieszamy. całość przelewamy na przygotowany spód.
3. Pieczemy 1,5 h w 180 C. Pozostawiamy do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.
4. Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody, pozostałe składniki rozpuszczamy. Odstawiamy gorącą polewę i dodajemy żelatynę mieszamy do połączenia się składników, studzimy i polewamy ciasto.
Składniki : tortownica śr. 24 cm
Spód:
- 2 szklanki zblendowanych herbatników u mnie czekoladowe
- szczypta cynamonu
- 100 g masła
Sernik :
- 1 kg mielonego sera
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 jajka
- 2,5 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego ( 1,5 woreczka surowego )
Polewa :
- 75 g margaryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 2,5 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka żelatyny
Opis wykonania :
1. Herbatniki mieszamy z cynamonem i rozpuszczonym masłem. Wykładamy dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia.
2. Ser miksujemy z cukrem i cynamonem. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy na małych obrotach. Dodajemy ugotowany i ostudzony ryż, całość delikatnie mieszamy. całość przelewamy na przygotowany spód.
3. Pieczemy 1,5 h w 180 C. Pozostawiamy do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.
4. Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody, pozostałe składniki rozpuszczamy. Odstawiamy gorącą polewę i dodajemy żelatynę mieszamy do połączenia się składników, studzimy i polewamy ciasto.
koniecznie muszę wypróbować takiego sernika! gdzieś już spotkałam się z takim przepisem, ale rodzina niezbyt entuzjastycznie zareagowała... muszę go po prostu zrobić i podać, nie mówiąc co w nim jest:P
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie!
O kurcze takiego jeszcze nie jadłam. Musze koniecznie spróbować :D
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam niezwykłe doświadczenie smakowe ;)
OdpowiedzUsuńA to Ci niespodzianka. Super! Do wypróbowania. :)
OdpowiedzUsuń