Papryka konserwowa na zimę
Przepis ten dostałam od cioci :), jest wyśmienity i robię ją już od dawna i jak dla mnie jest najlepsza :)
1. Paprykę myjemy, osuszamy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na 4 części. Układamy w umytych i wyparzonych słoikach.
2. Cebule kroimy w cienkie piórka, gotujemy zalewę wraz z cebulą, aż do zagotowania. Gorącą zalewamy paprykę, na wierzch każdego słoika wlewamy 1 łyżeczkę oleju.
3. Pasteryzujemy 15 minut w gorącej wodzie.
Składniki :
- 2 kg papryki
- 1 łyżeczka oleju na każdy słoik
- listek laurowy po jednym na słoik
- ziele angielskie po 2 na słoik
- pieprz w ziarnach po 2 na słoik
Zalewa :
- 2,5 L wody
- 1/2 kg cebuli
- 2 łyżki soli
- 1/2 kg cukru
- 1/2 L octu
Opis wykonania :
1. Paprykę myjemy, osuszamy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na 4 części. Układamy w umytych i wyparzonych słoikach.
2. Cebule kroimy w cienkie piórka, gotujemy zalewę wraz z cebulą, aż do zagotowania. Gorącą zalewamy paprykę, na wierzch każdego słoika wlewamy 1 łyżeczkę oleju.
3. Pasteryzujemy 15 minut w gorącej wodzie.
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html