Jabłkowo-orzechowy przekładaniec

Po dłuższej nieobecności powracam z nowym przepisem :). Urlop udany więc jestem wypoczęta i w głowie tysiące nowych pomysłów :D. Oto kolejny przekładaniec z książki Siostry Anastazji, delikatny i mało słodki takie ciasta lubię.



Składniki :

Blaszka 24x39 cm

Biszkopt orzechowy 

  • 6 jaj
  • 20 dag mielonych orzechów
  • 6 łyżek cukru kryształu
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto jabłkowe

  • 1 kg jabłek
  • 4 żółtka
  • 15 dag margaryny
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 dag drożdży
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli

Masa

  •  3/4 L mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 25 dag masła
  • cukier puder wg. uznania

Polewa

  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany

Opis wykonania:


Biszkopt orzechowy

Z podanych składników pieczemy 2 cienkie biszkopty.
Białka ubijamy, dodając stopniowo cukier, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem. Pieczemy w 180 C około 15 minut.

Ciasto jabłkowe

Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem pudrem. Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy żółtka, szczyptę soli, śmietanę i rozrzedzone drożdże. Wszystko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Następnie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, połowę ciasta wykładamy na blaszkę, posypujemy bułką tartą, następnie wykładamy starte jabłka posypujemy cynamonem i ponownie bułką. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w 180 C około 30 minut.

Masa

Gotujemy budyń, studzimy. Masło ucieramy dodajemy budyń i cukier do smaku. 

Złożenie

Biszkopt orzechowy, połowa masy, ciasto jabłkowe, reszta masy, biszkopt orzechowy, polewa.

Polewa

Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach wody, cukier, kakao i margarynę rozpuszczamy, dodajemy żelatynę. Mieszamy do połączenia składników - nie doprowadzamy polewy do wrzenia. Po lekkim przestudzeniu dodajemy śmietanę, mieszamy. Gdy polewa przestygnie wylewamy na ciasto.



Komentarze

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)