Wątróbka drobiowa w sosie
Znalazłam ten przepis dosyć dawno temu na stronie Moje Gotowanie, wątróbka jest pyszna, a ten sos mmm.... Od tego momentu przyrządzam ją tylko z tego przepisu, gdyż według mnie jest najlepszy ;).
Wątróbkę płuczemy i odsączamy na sicie i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebule kroimy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę, wszystko szklimy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy wątróbkę, smażymy razem około 5 minut, podsypujemy połową mąki mieszając. Następnie dolewamy wody ponad wątróbkę :), dodajemy sól pieprz, kostkę rosołową i maggi. Wszystko dusimy około 10 minut. Śmietanę rozrabiamy z resztą mąki i wlewamy do wątróbki, ewentualnie doprawiamy i dodajemy majeranek. Gdy wolimy gęstszy sos polecam dodanie łyżki skrobi kukurydzianej, nie zmienia smaku, a ładnie zagęszcza sos.
źródło : www. mojegotowanie.pl ---- dodany przez Lenuta
Składniki :
- 0,5 kg wątróbki drobiowej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 kopiata łyżka mąki
- 3 łyżki śmietany 12- 18 %
- sól
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1-2 listki laurowe
- kostka rosołowa
- pieprz czarny
- 1 łyżka maggi
- suszony majeranek
Wątróbkę płuczemy i odsączamy na sicie i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebule kroimy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę, wszystko szklimy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy wątróbkę, smażymy razem około 5 minut, podsypujemy połową mąki mieszając. Następnie dolewamy wody ponad wątróbkę :), dodajemy sól pieprz, kostkę rosołową i maggi. Wszystko dusimy około 10 minut. Śmietanę rozrabiamy z resztą mąki i wlewamy do wątróbki, ewentualnie doprawiamy i dodajemy majeranek. Gdy wolimy gęstszy sos polecam dodanie łyżki skrobi kukurydzianej, nie zmienia smaku, a ładnie zagęszcza sos.
źródło : www. mojegotowanie.pl ---- dodany przez Lenuta
Znam ten smak:)pyszne!dziękuje ze, mi przypomnialas to danie z mojego dziecinstwa:)Pozdrawiam Aska
OdpowiedzUsuńhttp://asiawkuchni.blogspot.de/2014/05/lody-jogurtowe-rabarbarowo-imbirowe-i.html