Ciasto na pizze

Wczoraj z okazji luźnego weekendu w Wypiekaniu na  śniadanie uległam namową i prośbą córci i postanowiłyśmy zrobić pizze, którą uwielbia. Ciasto wyszło mega pyszne i fantastycznie chrupkie ładnie się upiekło bez tzw. zakalca jaki często występuje. Ponieważ lubię  ciasto cienkie podzieliłam ciasto na mniejsze części, jednak gdy wolicie grube wystarczy ciasto podzielić na pół lub pozostawić w całości ;).




Składniki :

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 10 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka mleka

 

 

Opis wykonania:


Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu. Mąkę przesiewamy na stolnicę robimy dołek wlewamy oliwę, dodajemy sól i wlewamy zaczyn. Zarabiamy elastyczne i sprężyste ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy i wałkujemy. układamy na spryskana oliwą blachę i dodajemy dodatki, pieczemy około 18 minut w 200 C.( cienkie ciasto )

Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)