Jest pyszne delikatny krem z dodatkiem skórki pomarańczowej, bardzo delikatny biszkopt i truskawki całość smakuje obłędnie i wygląda cudnie.
Składniki :
ciasto
- 5 jajek
- 120 g drobnego cukru
- 120 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml oleju
krem
- 500 g mascarpone
- 2 torebki cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 pomarańcza
- 200 g śmietany kremówki
- 2 łyżki żelatyny
wykończenie
- 200 g śmietany kremówki
- 200 g truskawek
- kisiel najlepiej truskawkowy
Opis wykonania:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia, dodajemy partiami do masy jajecznej, pod koniec olej. Ciasto wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem (najczęściej dodawana do piekarników) i pieczemy około 10 minut w 180 C.
Upieczone ciasto przekładamy obracając na wilgotną ścierkę. Delikatnie zdejmujemy papier. Ciasto dzielimy na 4 równe części.
Ser ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy trochę soku z pomarańczy i nieco startej skórki pomarańczowej. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku, gdy lekko przestygnie miksujemy z serkiem. Śmietanę ubijamy i łączymy z serkiem.
Paski ciasta smarujemy kremem, rolujemy pierwszy kawałek łącząc po kolei kolejne paski ciasta z kremem, ostrożnie wkładamy do tortownicy lub ściskamy obręczą do ciast. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, ubijamy śmietanę, ciasto wyciągamy z tortownicy i smarujemy równomiernie bitą śmietaną. Wierzch dekorujemy pokrojonymi w plasterki truskawkami.
Kisiel ugotować w wodzie tak by był lekko lejący, gdy lekko przestygnie posmarować truskawki. Ewentualnie boki pokryć prażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
4 komentarze
Piękny, okazały tort. Ślicznie udekorowany. Upiekłam podobny, bo bardzo mi się spodobał taki w paski. :)
OdpowiedzUsuń:)piekny! i jestem pewna ze smakowal cudownie!
OdpowiedzUsuńciacho wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńAle ładnie się prezentuje:) Zjadłabym chociaż taki mały kawałeczek:) Bardzo fajny blog i ciekawe przepisy:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńW TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html