Pręgowane ciasto z truskawkami
Jest pyszne delikatny krem z dodatkiem skórki pomarańczowej, bardzo delikatny biszkopt i truskawki całość smakuje obłędnie i wygląda cudnie.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia, dodajemy partiami do masy jajecznej, pod koniec olej. Ciasto wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem (najczęściej dodawana do piekarników) i pieczemy około 10 minut w 180 C.
Upieczone ciasto przekładamy obracając na wilgotną ścierkę. Delikatnie zdejmujemy papier. Ciasto dzielimy na 4 równe części.
Ser ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy trochę soku z pomarańczy i nieco startej skórki pomarańczowej. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku, gdy lekko przestygnie miksujemy z serkiem. Śmietanę ubijamy i łączymy z serkiem.
Paski ciasta smarujemy kremem, rolujemy pierwszy kawałek łącząc po kolei kolejne paski ciasta z kremem, ostrożnie wkładamy do tortownicy lub ściskamy obręczą do ciast. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, ubijamy śmietanę, ciasto wyciągamy z tortownicy i smarujemy równomiernie bitą śmietaną. Wierzch dekorujemy pokrojonymi w plasterki truskawkami.
Kisiel ugotować w wodzie tak by był lekko lejący, gdy lekko przestygnie posmarować truskawki. Ewentualnie boki pokryć prażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
Składniki :
ciasto
- 5 jajek
- 120 g drobnego cukru
- 120 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml oleju
krem
- 500 g mascarpone
- 2 torebki cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 pomarańcza
- 200 g śmietany kremówki
- 2 łyżki żelatyny
wykończenie
- 200 g śmietany kremówki
- 200 g truskawek
- kisiel najlepiej truskawkowy
Opis wykonania:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia, dodajemy partiami do masy jajecznej, pod koniec olej. Ciasto wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem (najczęściej dodawana do piekarników) i pieczemy około 10 minut w 180 C.
Upieczone ciasto przekładamy obracając na wilgotną ścierkę. Delikatnie zdejmujemy papier. Ciasto dzielimy na 4 równe części.
Ser ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy trochę soku z pomarańczy i nieco startej skórki pomarańczowej. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku, gdy lekko przestygnie miksujemy z serkiem. Śmietanę ubijamy i łączymy z serkiem.
Paski ciasta smarujemy kremem, rolujemy pierwszy kawałek łącząc po kolei kolejne paski ciasta z kremem, ostrożnie wkładamy do tortownicy lub ściskamy obręczą do ciast. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, ubijamy śmietanę, ciasto wyciągamy z tortownicy i smarujemy równomiernie bitą śmietaną. Wierzch dekorujemy pokrojonymi w plasterki truskawkami.
Kisiel ugotować w wodzie tak by był lekko lejący, gdy lekko przestygnie posmarować truskawki. Ewentualnie boki pokryć prażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
Piękny, okazały tort. Ślicznie udekorowany. Upiekłam podobny, bo bardzo mi się spodobał taki w paski. :)
OdpowiedzUsuń:)piekny! i jestem pewna ze smakowal cudownie!
OdpowiedzUsuńciacho wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńAle ładnie się prezentuje:) Zjadłabym chociaż taki mały kawałeczek:) Bardzo fajny blog i ciekawe przepisy:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń