Kotleciki z ryżu z grzybami
Pyszne i tanie można je zrobić w wersji z grzybami leśnymi lub pieczarkami lub boczniakiem. Każda wersja jest pyszna, moja z sosem grzybowym jednak z pomidorowym będą również wyborne.
Ryż gotujemy w grzybowym bulionie z kostki, odsączamy i studzimy. Cebule drobno kroimy, szklimy na oleju, dodajemy pokrojone grzyby( ja dodałam zamrożone grzyby, ponieważ były dość grubo pokrojone, posiekałam je drobniej po podsmażeniu), dusimy do miękkości. Ryż mieszamy z ostudzonymi grzybami, dodajemy pietruszkę, sól, pieprz, jajka i mąkę około 1 - 2 łyżek- tak by ciasto się nie rozpadało. Mieszamy dokładnie i formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce i smażymy na złoty kolor.
Składniki :
- 30 dag ryżu może być w woreczkach
- 2 jajka
- trochę mąki pszennej
- 2 kostki grzybowe
- 1 cebula
- 25 dag świeżych grzybów ( u mnie mrożone)
- posiekana natka pietruszki
- sól
- pieprz
- tarta bułka
- olej
Opis wykonania:
Ryż gotujemy w grzybowym bulionie z kostki, odsączamy i studzimy. Cebule drobno kroimy, szklimy na oleju, dodajemy pokrojone grzyby( ja dodałam zamrożone grzyby, ponieważ były dość grubo pokrojone, posiekałam je drobniej po podsmażeniu), dusimy do miękkości. Ryż mieszamy z ostudzonymi grzybami, dodajemy pietruszkę, sól, pieprz, jajka i mąkę około 1 - 2 łyżek- tak by ciasto się nie rozpadało. Mieszamy dokładnie i formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce i smażymy na złoty kolor.
bardzo lubię takie kotlety:)
OdpowiedzUsuń