Sos pomidorowy do pizzy i nie tylko
Pyszny domowy sos pomidorowy do pizzy i nie tylko, można go używać do wielu przysmaków nawet jako domowego ketchupu. Pyszny bez chemii polecam :).
Pomidory przelewamy do rondelka dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i łyżeczkę cukru. Wszystko gotujemy do znacznego odparowania wody i zgęstnienia na małym ogniu. Dodajemy wg. uznania zioła u mnie włoskie i doprawiamy ewentualnie jeszcze. Wole gdy sos nie jest mocno kwaśny psuje mi wtedy smak w pizzy więc robię go w wersji mniej kwaśnej. Sos odstawiam i studzę, miksuje blenderem na gładka masę. Możemy też użyć całych pomidorów jednak dłużej należy je gotować.
Składniki :
- puszka pomidorów krojonych
- 2- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- cukier
- zioła włoskie
Opis wykonania:
Pomidory przelewamy do rondelka dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i łyżeczkę cukru. Wszystko gotujemy do znacznego odparowania wody i zgęstnienia na małym ogniu. Dodajemy wg. uznania zioła u mnie włoskie i doprawiamy ewentualnie jeszcze. Wole gdy sos nie jest mocno kwaśny psuje mi wtedy smak w pizzy więc robię go w wersji mniej kwaśnej. Sos odstawiam i studzę, miksuje blenderem na gładka masę. Możemy też użyć całych pomidorów jednak dłużej należy je gotować.
Też taki przygotowuję do pizzy, do zapiekanek i do makaronu i śmiało mogę polecić, bo jest pyszny :) A przyprawiam oregano i bazylią.
OdpowiedzUsuń