Mazowiecka grochówka
Pogoda nas nie rozpieszcza i temperatura też daje wiele do życzenia. Na rozgrzanie pyszna grochówka, prosta i szybka i oczywiście bardzo smaczna ;).
Groch płuczemy i moczymy przez godzinę. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy, przekładamy do dużego garnka, dodajemy namoczony groch i zalewamy 6 szklankami wody. Dodajemy sól, pieprz listek i ziele angielskie oraz żeberko w kawałku. Wszystko gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut.
Doprawiamy w razie potrzeby, smak musi być wyrazisty by nie przyćmiło go dodanie ziemniaków. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę dodajemy do zupy i gotujemy, aż do miękkości. Wyciągamy warzywa i żeberko( ja warzywa ścieram na tarce i dodaje do zupy). Żeberko kroimy na małe kawałki, przekładamy na patelnię dodajemy drobno pokrojoną cebule i kiełbasę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko podsmażamy i dodajemy do zupy. Dodajemy suszony majeranek , próbujemy w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i podajemy.
Składniki :
- 1 i 1/2 szklanki łuskanego grochu
- 15 dag wędzonego żeberka z dużą ilością mięsa lub chudego boczku
- 20 dag wędzonej kiełbasy
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera korzeniowego
- 1 cebula
- 50 dag ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- suszony majeranek
- sól
- pieprz
Opis wykonania :
Groch płuczemy i moczymy przez godzinę. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy, przekładamy do dużego garnka, dodajemy namoczony groch i zalewamy 6 szklankami wody. Dodajemy sól, pieprz listek i ziele angielskie oraz żeberko w kawałku. Wszystko gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut.
Doprawiamy w razie potrzeby, smak musi być wyrazisty by nie przyćmiło go dodanie ziemniaków. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę dodajemy do zupy i gotujemy, aż do miękkości. Wyciągamy warzywa i żeberko( ja warzywa ścieram na tarce i dodaje do zupy). Żeberko kroimy na małe kawałki, przekładamy na patelnię dodajemy drobno pokrojoną cebule i kiełbasę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko podsmażamy i dodajemy do zupy. Dodajemy suszony majeranek , próbujemy w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i podajemy.
Masz rację, na taką pogodę najlepsza jest grochówka. Twój przepis bardzo mi się podoba. Już czuję jej smak i zapach :))
OdpowiedzUsuńnie am jak konkretne danie:)
OdpowiedzUsuń