Torcik jogurtowy z jagodowym ptasim mleczkiem
Wspaniałe połączenie jogurtowej masy z delikatnym jagodowym ptasim mleczkiem. Torcik na blacie wykonanym z rozdrobnionych resztek biszkoptów, które zawsze zamrażam i w potrzebie wyciągam i podsuszam w piekarniku i rozdrabniam. Jednak w tym wypadku należy dodać więcej rozpuszczonego masła, gdyż okruszki wpijają go więcej niżeli rozdrobnione herbatniki. Torcik jest mało słodki, słodycz nadaje spód, masa jogurtowa jest bardzo zwarta, natomiast jagodowa delikatna i puszysta rozpływa się w ustach. Wspaniały deser na lato :).
Herbatniki lub biszkopt rozdrabniamy blenderem, masło roztapiamy i wlewamy jeszcze gorące do rozdrobnionych ciasteczek - i teraz tu ważne ilość masła zależy od chłonności,masa musi być zwarta nie sypka zacznijcie od 100 g masła jeżeli będzie zbyt sypkie roztopcie jeszcze trochę i dodajcie. Najczęściej trzeba dodać przy spodzie z z ciasta biszkoptowego przy herbatnikach starczy 100 g. Masą wykładamy dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki by masa stwardniała.
Jogurt miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy roztopioną żelatynę - do żelatyny dolewamy około 1/2 szklanki zimnej wody, mieszamy i zostawiamy by napęczniała, następnie roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Cały czas miksując wlewamy ciepłą żelatynę miksujemy chwilę. Ubijamy śmietankę na sztywno i mieszamy z masą jogurtową. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód, wyrównujemy i wkładamy do lodówki by masa stężała.
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, odstawiamy by lekko stężała. Mleczko ubijamy mikserem na puszystą piankę dodajemy cukier i wlewamy galaretkę, dokładnie miksujemy. Jagody rozdrabniamy w blenderze dodajemy do masy i mieszamy. Masę wylewamy na stężałą masę jogurtową i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Składniki :
Spód
- 250 g czekoladowego wysuszonego biszkoptu lub herbatników
- 100-180 g masła
Masa jogurtowa
- 700 g jogurtu naturalnego
- 250 g śmietany 36 %
- 10 łyżeczek żelatyny
- 120 g cukru pudru
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
Jagodowe ptasie mleczko
- 125 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
- 1 galaretka jagodowa
- 4 czubate łyżki jagód
- cukier puder
Opis wykonania:
Spód
Herbatniki lub biszkopt rozdrabniamy blenderem, masło roztapiamy i wlewamy jeszcze gorące do rozdrobnionych ciasteczek - i teraz tu ważne ilość masła zależy od chłonności,masa musi być zwarta nie sypka zacznijcie od 100 g masła jeżeli będzie zbyt sypkie roztopcie jeszcze trochę i dodajcie. Najczęściej trzeba dodać przy spodzie z z ciasta biszkoptowego przy herbatnikach starczy 100 g. Masą wykładamy dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki by masa stwardniała.
Masa jogurtowa
Jogurt miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy roztopioną żelatynę - do żelatyny dolewamy około 1/2 szklanki zimnej wody, mieszamy i zostawiamy by napęczniała, następnie roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Cały czas miksując wlewamy ciepłą żelatynę miksujemy chwilę. Ubijamy śmietankę na sztywno i mieszamy z masą jogurtową. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód, wyrównujemy i wkładamy do lodówki by masa stężała.
Jagodowe mleczko
Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, odstawiamy by lekko stężała. Mleczko ubijamy mikserem na puszystą piankę dodajemy cukier i wlewamy galaretkę, dokładnie miksujemy. Jagody rozdrabniamy w blenderze dodajemy do masy i mieszamy. Masę wylewamy na stężałą masę jogurtową i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Wygląda tak delikatnie i cudownie, i uroczyście ... Pyszne smaki, bardzo mi odpowiada. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWygląda jak pianka, lekki jak piórko delikatny jak.... och, już mogłabym go zjeść :) Pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńLekki jak piórko, delikatny jak pianka i pewnie smakuje niebiańsko. Mogę to tak określić patrząc na Twój torcik :)
OdpowiedzUsuńAleż cudownie wygląda!!
OdpowiedzUsuńA tą żelatynę rozpuszcza się w 0.5l wody? Te 10 łyżeczek i dopiero pòźniej dolewa się 0,5 szklanki zimnej? :)
OdpowiedzUsuńNamaczamy w 1/2 szklanki wody zimnej i następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Ja Namaczam w plastikowym kubku i umieszczam w farszu z gorącą wodą do całkowitego rozpuszczenia żelatyny 😊
OdpowiedzUsuń