Torcik jogurtowy z jagodowym ptasim mleczkiem

Wspaniałe połączenie jogurtowej masy z delikatnym jagodowym ptasim mleczkiem. Torcik na blacie wykonanym z rozdrobnionych resztek biszkoptów, które zawsze zamrażam i w potrzebie wyciągam i podsuszam w piekarniku i rozdrabniam.  Jednak w tym wypadku należy dodać więcej rozpuszczonego masła, gdyż okruszki wpijają go więcej niżeli rozdrobnione herbatniki. Torcik jest mało słodki, słodycz nadaje spód, masa jogurtowa jest bardzo zwarta, natomiast jagodowa delikatna i puszysta rozpływa się w ustach. Wspaniały deser na lato :).



Składniki :


Spód

  • 250 g czekoladowego wysuszonego biszkoptu lub herbatników
  • 100-180 g masła

Masa jogurtowa

  • 700 g jogurtu naturalnego
  • 250 g śmietany 36 %
  • 10 łyżeczek żelatyny
  • 120 g cukru pudru
  •  1/2 opakowania cukru waniliowego

Jagodowe ptasie mleczko

  • 125 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 1 galaretka jagodowa
  • 4 czubate łyżki jagód
  • cukier puder

Opis wykonania:



Spód


Herbatniki lub biszkopt rozdrabniamy blenderem, masło roztapiamy i wlewamy jeszcze gorące do rozdrobnionych ciasteczek - i teraz tu ważne ilość masła zależy od chłonności,masa musi być zwarta nie sypka zacznijcie od 100 g masła jeżeli będzie zbyt sypkie roztopcie jeszcze trochę i dodajcie. Najczęściej trzeba dodać przy spodzie z z ciasta biszkoptowego przy herbatnikach starczy 100 g. Masą wykładamy dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki by masa stwardniała.

Masa jogurtowa


Jogurt miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy roztopioną żelatynę - do żelatyny dolewamy około 1/2 szklanki zimnej wody, mieszamy i zostawiamy by napęczniała, następnie roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Cały czas miksując wlewamy ciepłą żelatynę miksujemy chwilę. Ubijamy śmietankę na sztywno i mieszamy z masą jogurtową. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód, wyrównujemy i wkładamy do lodówki by masa stężała.


Jagodowe mleczko


Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, odstawiamy by lekko stężała. Mleczko ubijamy mikserem na puszystą piankę dodajemy cukier i wlewamy galaretkę, dokładnie miksujemy. Jagody rozdrabniamy w blenderze dodajemy do masy i mieszamy. Masę wylewamy na stężałą masę jogurtową i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

              



Komentarze

  1. Wygląda tak delikatnie i cudownie, i uroczyście ... Pyszne smaki, bardzo mi odpowiada. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak pianka, lekki jak piórko delikatny jak.... och, już mogłabym go zjeść :) Pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lekki jak piórko, delikatny jak pianka i pewnie smakuje niebiańsko. Mogę to tak określić patrząc na Twój torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A tą żelatynę rozpuszcza się w 0.5l wody? Te 10 łyżeczek i dopiero pòźniej dolewa się 0,5 szklanki zimnej? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Namaczamy w 1/2 szklanki wody zimnej i następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Ja Namaczam w plastikowym kubku i umieszczam w farszu z gorącą wodą do całkowitego rozpuszczenia żelatyny 😊

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)