Ciasteczka z truskawkami
Pyszne połączenie kruchych ciastek z wspaniałym kremem i odrobina truskawek mmm...., szybkie smaczne i doskonały deser dla gości. Ciasteczka można również przechowywać w szczelnym pojemniku długo pozostają świeże i kruche :).
Truskawki płuczemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy. Czekoladę trzemy na tarce.
Masło ucieramy na puch, dodajemy cukier i czekoladę mieszamy. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto.
Wałkujemy i wycinamy krążki o śr. 8 cm, układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy około 10 minut w 200 C.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, śmietankę ubijamy pod koniec dodajemy mleko oraz czekoladę. Krem delikatnie mieszamy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy krem na połowie ciasteczek, kawałki truskawek układamy na kremie i przyciskamy drugim ciastkiem, dowolnie dekorujemy.
źródło: Gotuj krok po kroku 06/2013
Składniki :
- 225 g masła
- 75 g brązowego cukru
- 50 g czekolady deserowej
- 275 g mąki pszennej
- 300 g śmietany 36 %
- 3 łyzki mleka
- 100 g białej czekolady
- 150 g truskawek
Opis wykonania:
Truskawki płuczemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy. Czekoladę trzemy na tarce.
Masło ucieramy na puch, dodajemy cukier i czekoladę mieszamy. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto.
Wałkujemy i wycinamy krążki o śr. 8 cm, układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy około 10 minut w 200 C.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, śmietankę ubijamy pod koniec dodajemy mleko oraz czekoladę. Krem delikatnie mieszamy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy krem na połowie ciasteczek, kawałki truskawek układamy na kremie i przyciskamy drugim ciastkiem, dowolnie dekorujemy.
źródło: Gotuj krok po kroku 06/2013
Wyglądają ślicznie. Sądzę , że smakują niesamowicie. Ale... nie sądzę, żeby dały się przechować. Znikną szybko :)
OdpowiedzUsuńWow coś pięknego <3
OdpowiedzUsuń