Łosoś pieczony z warzywami w musztardowej marynacie

Dość długo nie było wpisu na blogu, ale to z racji dużej ilości pracy i krótkiego wypadu nad morze mimo braku sezonu uwielbiam ten czas gdy nie ma tłumów na plaży, gdy nie muszę się przeciskać i swobodnie i w spokoju pstrykam sobie zdjęcia i chodzę wzdłuż morza :).
I oto z tego przyjazdu przywiozłam świeżo złowionego łososia mmm.... i oto przedstawiam wam pyszny i bardzo smaczny i przede wszystkim nieskomplikowany przepis na łososia pieczonego z warzywami w marynacie z musztardy. Ryba wyszła pyszna, delikatna i wilgotna, szybko znikła, a było jej dużo :).


Składniki:

  • płat łososia lub kilka kawałków
  • żółta papryka
  • czerwona papryka
  • cebula
  • pomidorki koktajlowe 10 sztuk
  • koperek
  • pół cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki musztardy u mnie sarepska
  • sól morska 2 szczypty
  • odrobina świeżo mielonego pieprzu

Opis wykonania:


Filet myjemy osuszamy możemy usunąć skórę, łatwiej wówczas go dzielić na porcje z całego kawałka mi go wyskórował kuzyn - dziękuje Darku :). Papryki i cebulę kroimy w grubszą kostkę, pomidorki myjemy, osuszamy. 
Musztardę mieszamy z oliwą , solą, pieprzem i 2 łyżkami posiekanego koperku oraz sokiem z połowy cytryny. 
Łososia umieszczamy w naczyniu do zapiekania dodajemy warzywa i zalewamy marynatą , wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Po tym czasie ściągamy folie i pieczemy łososia w 180 C około 40 minut, w połowie pieczenia możemy go przykryć ponownie folią, warzywa powinny być miękkie. Podajemy z ulubionymi dodatkami.







Podobne Przepisy

1 komentarze

  1. Rybka wygląda obłędu :) ja też lubię wypady nad morze gdy są jeszcze pustki... Jest wtedy klimat

    OdpowiedzUsuń

Instagram