Łosoś pieczony z warzywami w musztardowej marynacie
Dość długo nie było wpisu na blogu, ale to z racji dużej ilości pracy i krótkiego wypadu nad morze mimo braku sezonu uwielbiam ten czas gdy nie ma tłumów na plaży, gdy nie muszę się przeciskać i swobodnie i w spokoju pstrykam sobie zdjęcia i chodzę wzdłuż morza :).
I oto z tego przyjazdu przywiozłam świeżo złowionego łososia mmm.... i oto przedstawiam wam pyszny i bardzo smaczny i przede wszystkim nieskomplikowany przepis na łososia pieczonego z warzywami w marynacie z musztardy. Ryba wyszła pyszna, delikatna i wilgotna, szybko znikła, a było jej dużo :).
Filet myjemy osuszamy możemy usunąć skórę, łatwiej wówczas go dzielić na porcje z całego kawałka mi go wyskórował kuzyn - dziękuje Darku :). Papryki i cebulę kroimy w grubszą kostkę, pomidorki myjemy, osuszamy.
Musztardę mieszamy z oliwą , solą, pieprzem i 2 łyżkami posiekanego koperku oraz sokiem z połowy cytryny.
Łososia umieszczamy w naczyniu do zapiekania dodajemy warzywa i zalewamy marynatą , wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Po tym czasie ściągamy folie i pieczemy łososia w 180 C około 40 minut, w połowie pieczenia możemy go przykryć ponownie folią, warzywa powinny być miękkie. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
I oto z tego przyjazdu przywiozłam świeżo złowionego łososia mmm.... i oto przedstawiam wam pyszny i bardzo smaczny i przede wszystkim nieskomplikowany przepis na łososia pieczonego z warzywami w marynacie z musztardy. Ryba wyszła pyszna, delikatna i wilgotna, szybko znikła, a było jej dużo :).
Składniki:
- płat łososia lub kilka kawałków
- żółta papryka
- czerwona papryka
- cebula
- pomidorki koktajlowe 10 sztuk
- koperek
- pół cytryny
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki musztardy u mnie sarepska
- sól morska 2 szczypty
- odrobina świeżo mielonego pieprzu
Opis wykonania:
Filet myjemy osuszamy możemy usunąć skórę, łatwiej wówczas go dzielić na porcje z całego kawałka mi go wyskórował kuzyn - dziękuje Darku :). Papryki i cebulę kroimy w grubszą kostkę, pomidorki myjemy, osuszamy.
Musztardę mieszamy z oliwą , solą, pieprzem i 2 łyżkami posiekanego koperku oraz sokiem z połowy cytryny.
Łososia umieszczamy w naczyniu do zapiekania dodajemy warzywa i zalewamy marynatą , wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Po tym czasie ściągamy folie i pieczemy łososia w 180 C około 40 minut, w połowie pieczenia możemy go przykryć ponownie folią, warzywa powinny być miękkie. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Rybka wygląda obłędu :) ja też lubię wypady nad morze gdy są jeszcze pustki... Jest wtedy klimat
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń