Ciasteczka krucho - drożdżowe

Uwielbiam takie połączenia kruche ciastka  z chrupiącą cukrową skorupką. Moja córka je uwielbia :).


 Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag masła 
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu
  • skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
  • 3 dag drożdży
  • rozmącone jajko do smarowania
  • gruby cukier do posypywania ja użyłam brązowego 

Opis wykonania:

Drożdże mieszamy ze śmietaną, dodajemy do przesianej mąki, następnie dodajemy żółtka, pokrojone zimne masło i skórkę z cytryny. Wszystko siekamy i wyrabiamy dokładnie ciasto. 
Wkładamy do lodówki na 3 godziny. 
Następnie wałkujemy na grubość 5 mm, wycinamy ciasteczka, maczamy w rozmąconym jajku i w cukrze. Układamy na papierze do pieczenia. 
Pieczemy w 180 C na złoty kolor ( około 15 minut)


 źródło : Najlepsze przepisy na ciasta i ciasteczka 04/2012

Podobne Przepisy

1 komentarze

Instagram