Ciasteczka krucho - drożdżowe
Uwielbiam takie połączenia kruche ciastka z chrupiącą cukrową skorupką. Moja córka je uwielbia :).
Wkładamy do lodówki na 3 godziny.
Następnie wałkujemy na grubość 5 mm, wycinamy ciasteczka, maczamy w rozmąconym jajku i w cukrze. Układamy na papierze do pieczenia.
Pieczemy w 180 C na złoty kolor ( około 15 minut)
źródło : Najlepsze przepisy na ciasta i ciasteczka 04/2012
Składniki:
- 50 dag mąki pszennej
- 25 dag masła
- 4 żółtka
- 3 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu
- skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
- 3 dag drożdży
- rozmącone jajko do smarowania
- gruby cukier do posypywania ja użyłam brązowego
Opis wykonania:
Drożdże mieszamy ze śmietaną, dodajemy do przesianej mąki, następnie dodajemy żółtka, pokrojone zimne masło i skórkę z cytryny. Wszystko siekamy i wyrabiamy dokładnie ciasto.Wkładamy do lodówki na 3 godziny.
Następnie wałkujemy na grubość 5 mm, wycinamy ciasteczka, maczamy w rozmąconym jajku i w cukrze. Układamy na papierze do pieczenia.
Pieczemy w 180 C na złoty kolor ( około 15 minut)
wyglądają przepysznie
OdpowiedzUsuń