Drożdżówka ze śliwkami i serem
Wrócił wrzesień i powakacyjna dalsza edycja "Wypiekanie na śniadanie" tym razem piekliśmy i w sumie aż do niedzieli pieczemy drożdżówkę z serem i śliwkami - pyszności. Przepis prosty i każdemu z was się na pewno uda :). Link do przepisu:
http://100smakow.com.pl/ drozdzowka-ze-sliwkami/
Składniki : cytuje
Drożdżówka ze śliwkami
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, jajka cukier, szczyptę soli i miękkie masło pokrojone na kawałki. Wlewamy mleko podgrzane do temperatury ciała (nie wrzące). Mieszamy łyżką, aż składniki się połączą, a następnie wyrabiamy ręką przez kilka minut. Odstawiamy na 1h do wyrośnięcia.
Twaróg, śmietanę, cukier i pastę waniliową mieszamy w miseczce na gładką pastę. ---* jeżeli ser jest mocno wilgotny radze dodać budyń waniliowy bez cukru. Śliwki pestkujemy i kroimy na połówki.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez kilka minut i rozciągamy na stolnicy posypanej mąką do prostokąta o wymiarach ok 40 x 30 cm. Kroimy ciasto wzdłuż na 3 pasy 40 x 10 cm. Wzdłuż długiego brzegu każdego pasa nakładamy twarożek i rolujemy, tak aby otrzymać wałek z ciasta nadziany twarożkiem.
Wałki ciasta układamy w formie do pieczenia formując „ślimaka”. Użyłem formy do pieczenia o średnicy 24 cm (typowa forma do biszkoptu z odpinanym rantem). Pomiędzy wałki ciasta wciskamy połówki śliwek. Smarujemy odrobiną mleka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 min.---* moja uwaga radzę piec 60 minut.
Ciasto nie jest bardzo słodkie więc do podania posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy konfiturą morelową.
Osoby które wspólnie wypiekały :
http://100smakow.com.pl/
Składniki : cytuje
Drożdżówka ze śliwkami
Ciasto:
- 375 g mąki
- 8 g drożdży instant - 1 paczka
- 1 jajko i 1 żółtko
- 50 g cukru
- 100 g masła
- 150 ml ciepłego mleka
- 1 szczypta soli
Nadzienie:
- 1/2 kg śliwek lub moreli
- 150 g twarogu
- * budyń waniliowy
- 2 łyżki śmietanki
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, jajka cukier, szczyptę soli i miękkie masło pokrojone na kawałki. Wlewamy mleko podgrzane do temperatury ciała (nie wrzące). Mieszamy łyżką, aż składniki się połączą, a następnie wyrabiamy ręką przez kilka minut. Odstawiamy na 1h do wyrośnięcia.
Twaróg, śmietanę, cukier i pastę waniliową mieszamy w miseczce na gładką pastę. ---* jeżeli ser jest mocno wilgotny radze dodać budyń waniliowy bez cukru. Śliwki pestkujemy i kroimy na połówki.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez kilka minut i rozciągamy na stolnicy posypanej mąką do prostokąta o wymiarach ok 40 x 30 cm. Kroimy ciasto wzdłuż na 3 pasy 40 x 10 cm. Wzdłuż długiego brzegu każdego pasa nakładamy twarożek i rolujemy, tak aby otrzymać wałek z ciasta nadziany twarożkiem.
Wałki ciasta układamy w formie do pieczenia formując „ślimaka”. Użyłem formy do pieczenia o średnicy 24 cm (typowa forma do biszkoptu z odpinanym rantem). Pomiędzy wałki ciasta wciskamy połówki śliwek. Smarujemy odrobiną mleka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 45 min.---* moja uwaga radzę piec 60 minut.
Ciasto nie jest bardzo słodkie więc do podania posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy konfiturą morelową.
Osoby które wspólnie wypiekały :
- Dorota z Moje Małe Czarowanie
- Joanna z Notatki kulinarne
- Joanna z Różowa kuchnia
- Paulina z Czarna oliwka
- Magia w kuchni
- Joanna z Grunt to przepis
- Matka Wariatka
- Agnieszka z Kuchnia co dnia
- Urszula z Moja kuchnia
- Kasia z Mia cucina
- Jola z Smaki mojego domu
- Lidia
Przepiękne i przepyszne ciasto, takie drożdżówki to ja uwielbiam. Dziekuję za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne foto . ciasto wygląda rewelacyjnie. Dzięki za wspólne pieczenie i zapraszam do mnie .http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/09/Drozdzowka-ze-sliwkami-i-twarogiem.html
OdpowiedzUsuńPrzepiękna kompozycja zdjęć! Dzięki za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie :) idealna wyszła
OdpowiedzUsuńIdealna) dziekuje za wspolne wypiekanie)))
OdpowiedzUsuńDrożdżówka rewelacyjna, dzięki za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie , ale śliczna drożdżówka i piękne zdjęcia , pozdrawiam ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne WYPIEKANIE ,wygląda przepysznie twoja drozdzówka :)...
OdpowiedzUsuńNajlepsze! :) dziękuję za wspólną zabawę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie. Piękna drożdżówka Ci wyszła:). Widać, że piekarnik piekarnikowi nierówny, bo ja znów piekłam krócej i w niższej temperaturze:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń