Pieczeń rzymska ze szpinakiem

Oto kolejny już przepis na pyszna pieczeń rzymską tym razem w połączeniu ze szpinakiem - pyszności. bardzo lubię robić je na obiad bo są bardzo podzielne i można je zrobić dzień wcześniej tylko potem podgrzewamy i jest obiad :).





Składniki:

  • 80 dag mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • 40 dag mrożonego szpinaku
  • 10 dag startego żółtego sera - ja użyłam mozzarelli
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • czerstwa bułka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • mielona gałka muszkatołowa
  • masło 
  • bułka tarta

Opis wykonania:

Bułkę namaczamy w wodzie. Czosnek i cebule drobno siekamy. Mięso wyrabiamy z odciśniętą bułką, dodajemy jajko cebulę, koncentrat, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy mięso.
Szpinak dusimy na patelni do rozmrożenia i zredukowania nadmiaru płynu, dodajemy czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Następnie dodajemy starty ser, podgrzewamy do połączenia się sera ze szpinakiem. 
Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką, wkładamy połowę masy mięsnej, następnie szpinak i resztę masy. Pieczemy w 200 C około 50 minut. Przed podaniem lekko studzimy i dopiero kroimy w plastry.



Podobne Przepisy

3 komentarze

  1. Dobry pomysł na smaczną pieczeń. Bardzo fajnie dobrane składniki. I proszę wyszło pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Justynko ale fajnie ci wyszła ta pieczeń, super pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę powiedzieć, że super pomysł! ja robiłam kiedyś klopsa z tartą cukinią :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram