Drożdżowe muffinki z jabłkami i cynamonem

Tym razem wypiekaliśmy w "Wypiekaniu na śniadanie" pyszne drożdżowe zawijane muffiny z jabłkami i cynamonem  - pyszności. Przepis pochodzi z bloga Smakołyki Bereniki :). Z braku mniejszej blachy bo gdzieś nóg dostała i nie wróciła, użyłam większej blaszki na duże muffiny :D.



Składniki : cytuje

 ciasto

  • 250g mąki pszennej 
  • 15g drożdży
  • 125ml mleka
  • 1 żółtko
  • 3,5 łyżki cukru
  • 30g masła
  • szczypta soli

nadzienie

  • 2 średniej wielkości jabłka  * użyłam 3
  • 1 czubata łyżka cynamonu
  • 1 czubata łyżka cukru * użyłam trzcinowego dark muscavado
  • 40g masła
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny do skropienia jabłek
  • cukier do posypania ciasta
  • 1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta
  • masło i mąka do formy

Wykonanie:


- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- mleko lekko podgrzać tak, by było letnie
- drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka, dodać 1 łyżeczkę mąki i 0,5 łyżki cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 20 minut)
- masło roztopić, ostudzić
- mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtko, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy
- składniki wymieszać, zacząć wyrabiać ciasto
- gdy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo masło, wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, elastycznego, odchodzącego od dłoni ciasta
- ciasto pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (w zależności od temperatury otoczenia może to trwać od 45 minut do ponad godziny)
- pod koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie
- masło roztopić, dodać cynamon i cukier, wymieszać
- jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić obficie sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku
- odcedzone jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną

- wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką, rozwałkować na cienki placek (u mnie o wymiarach 38x32cm)
- na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą (nie musi być to idealnie równomiernie)
- placek delikatnie zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku
- formę na muffiny wysmarować masłem i oprószyć mąką
- rulon z ciasta pokroić ostrym nożem na 10 części (około 3-3,5cm grubości)* no cóż gdzieś mi znikła blaszka na mniejsze muffinki hmm... więc użyłam większej blachy na 6 sztuk i na tyle też podzieliłam ciasto, dodatkowo piekłam 35 minut.
- każdą z części przełożyć do zagłębień w formie jednym z rozcięć do góry
- formę przykryć ściereczką, pozostawić na około 20 minut do napuszenia
- piekarnik nagrzać do 180 stopni
- jajko roztrzepać z mlekiem, pędzelkiem posmarować z wierzchu każdy z ruloników, następnie posypać cukrem
- formę wstawić do piekarnika i piec przez około 18-22 minut do zrumienienia się babeczek (można delikatnie sprawdzić patyczkiem na środku, czy ciasto jest suche i upieczone)
- upieczone muffiny wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia
- przechowywać pod przykryciem





Osoby biorące udział w wypiekaniu :



Komentarze

  1. Fajna jest takie wydarzenie wspólnego wypiekania. A muffinki, to nie ważne, czy duże czy małe. Ważne że są smaczne i pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne są te muffinki, może zdążę je jutro upiec :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za wspólne pieczenie..fajne te Twoje mufinki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za pyszne wspólne wypiekanie :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne muffinki, dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne jesienne muffiny:-) Dziękuję za wspólne pieczenie:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne! Dziekuje za wspolne piecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo udane wspólne wypiekanie, dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. dzięki za wspólne pieczenie weekendowe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepiękne zdjęcia, już tęsknie a tymi muffinkami:) Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję za wspólne pieczenie :) Pozdrawiam Kasia.in

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)