Drożdżowe muffinki z jabłkami i cynamonem
Tym razem wypiekaliśmy w "Wypiekaniu na śniadanie" pyszne drożdżowe zawijane muffiny z jabłkami i cynamonem - pyszności. Przepis pochodzi z bloga Smakołyki Bereniki :). Z braku mniejszej blachy bo gdzieś nóg dostała i nie wróciła, użyłam większej blaszki na duże muffiny :D.
ciasto
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- mleko lekko podgrzać tak, by było letnie
- drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka, dodać 1 łyżeczkę mąki i 0,5 łyżki cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 20 minut)
- masło roztopić, ostudzić
- mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtko, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy
- składniki wymieszać, zacząć wyrabiać ciasto
- gdy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo masło, wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, elastycznego, odchodzącego od dłoni ciasta
- ciasto pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (w zależności od temperatury otoczenia może to trwać od 45 minut do ponad godziny)
- pod koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie
- masło roztopić, dodać cynamon i cukier, wymieszać
- jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić obficie sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku
- odcedzone jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną
- wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką, rozwałkować na cienki placek (u mnie o wymiarach 38x32cm)
- na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą (nie musi być to idealnie równomiernie)
- placek delikatnie zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku
- formę na muffiny wysmarować masłem i oprószyć mąką
- rulon z ciasta pokroić ostrym nożem na 10 części (około 3-3,5cm grubości)* no cóż gdzieś mi znikła blaszka na mniejsze muffinki hmm... więc użyłam większej blachy na 6 sztuk i na tyle też podzieliłam ciasto, dodatkowo piekłam 35 minut.
- każdą z części przełożyć do zagłębień w formie jednym z rozcięć do góry
- formę przykryć ściereczką, pozostawić na około 20 minut do napuszenia
- piekarnik nagrzać do 180 stopni
- jajko roztrzepać z mlekiem, pędzelkiem posmarować z wierzchu każdy z ruloników, następnie posypać cukrem
- formę wstawić do piekarnika i piec przez około 18-22 minut do zrumienienia się babeczek (można delikatnie sprawdzić patyczkiem na środku, czy ciasto jest suche i upieczone)
- upieczone muffiny wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia
- przechowywać pod przykryciem
Składniki : cytuje
ciasto
- 250g mąki pszennej
- 15g drożdży
- 125ml mleka
- 1 żółtko
- 3,5 łyżki cukru
- 30g masła
- szczypta soli
nadzienie
- 2 średniej wielkości jabłka * użyłam 3
- 1 czubata łyżka cynamonu
- 1 czubata łyżka cukru * użyłam trzcinowego dark muscavado
- 40g masła
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sok z cytryny do skropienia jabłek
- cukier do posypania ciasta
- 1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta
- masło i mąka do formy
Wykonanie:
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- mleko lekko podgrzać tak, by było letnie
- drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka, dodać 1 łyżeczkę mąki i 0,5 łyżki cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 20 minut)
- masło roztopić, ostudzić
- mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtko, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy
- składniki wymieszać, zacząć wyrabiać ciasto
- gdy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo masło, wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, elastycznego, odchodzącego od dłoni ciasta
- ciasto pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (w zależności od temperatury otoczenia może to trwać od 45 minut do ponad godziny)
- pod koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie
- masło roztopić, dodać cynamon i cukier, wymieszać
- jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić obficie sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku
- odcedzone jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną
- wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką, rozwałkować na cienki placek (u mnie o wymiarach 38x32cm)
- na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą (nie musi być to idealnie równomiernie)
- placek delikatnie zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku
- formę na muffiny wysmarować masłem i oprószyć mąką
- rulon z ciasta pokroić ostrym nożem na 10 części (około 3-3,5cm grubości)* no cóż gdzieś mi znikła blaszka na mniejsze muffinki hmm... więc użyłam większej blachy na 6 sztuk i na tyle też podzieliłam ciasto, dodatkowo piekłam 35 minut.
- każdą z części przełożyć do zagłębień w formie jednym z rozcięć do góry
- formę przykryć ściereczką, pozostawić na około 20 minut do napuszenia
- piekarnik nagrzać do 180 stopni
- jajko roztrzepać z mlekiem, pędzelkiem posmarować z wierzchu każdy z ruloników, następnie posypać cukrem
- formę wstawić do piekarnika i piec przez około 18-22 minut do zrumienienia się babeczek (można delikatnie sprawdzić patyczkiem na środku, czy ciasto jest suche i upieczone)
- upieczone muffiny wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia
- przechowywać pod przykryciem
Osoby biorące udział w wypiekaniu :
- Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie
- Eksplozja smaku
- Patison w kuchni
- Iza z bloga Smaczna Pyza
- Jola z bloga Nasze zycie od kuchni
- Dorota z bloga Moje Małe Czarowanie
- Szóste Niebo
- Edyta z bloga Pasja smaku
- Kasia z bloga Mia cucina
- Alina z bloga Ala piecze i gotuje
- Agata z bloga Kulinarne przygody Gatity
- Marzena z bloga Zacisze kuchenne
- Bernadetta z bloga Prawo do gotowania z pasją
- Marzena z bloga Kulinarna Maniusia
- Magdalena z bloga Cup&Cakes
- Małgorzata z bloga Smaki Alzacji
- Matka wariatka
- Joanna Krych Klik
- Joanna Sienkiewicz klik
Fajna jest takie wydarzenie wspólnego wypiekania. A muffinki, to nie ważne, czy duże czy małe. Ważne że są smaczne i pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńCudowne są te muffinki, może zdążę je jutro upiec :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne pieczenie..fajne te Twoje mufinki.
OdpowiedzUsuńDziękuję za pyszne spotkanie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za pyszne wspólne wypiekanie :).
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie !
OdpowiedzUsuńCudowne muffinki, dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńPiękne jesienne muffiny:-) Dziękuję za wspólne pieczenie:-)
OdpowiedzUsuńIdealne! Dziekuje za wspolne piecznie!
OdpowiedzUsuńbardzo udane wspólne wypiekanie, dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdzięki za wspólne pieczenie weekendowe :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia, już tęsknie a tymi muffinkami:) Dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie :) Pozdrawiam Kasia.in
OdpowiedzUsuń